Tinguj misterioz të paidentifikuar kapen në regjistrimet e stratosferës

Tinguj misterioz të paidentifikuar kapen në regjistrimet e stratosferës

25
0

Balonat gjigante diellore u dërguan në stratosferë për të regjistruar disa tinguj – dhe mikrofonët kapën disa prej tyre.

 

Stratosfera është shtresa e dytë e atmosferës së Tokës, dhe niveli i saj më i ulët përmban shtresën e ozonit që thith dhe shpërndan rrezatimin ultravjollcë të diellit, sipas NASA-s. Ajri i hollë dhe i thatë i stratosferës është vendi ku avionët reaktivë dhe balonat e motit arrijnë lartësinë e tyre maksimale, dhe shtresa relativisht e qetë atmosferike rrallë shqetësohet nga turbulencat.

 

Daniel Bowman, shkencëtari kryesor në Sandia National Laboratories në New Mexico, u frymëzua në shkollën pasuniversitare për të eksploruar peizazhin zanor të stratosferës pasi u njoh me tingujt me frekuencë të ulët që gjenerohen nga vullkanet. I njohur si infrazëri, fenomeni është i padëgjueshëm për veshin e njeriut.

 

 

Balonat mund të marrin sensorë dy herë më të lartë se sa mund të fluturojnë avionët komercialë.

 

“Në balonat tona diellore, ne kemi regjistruar shpërthime kimike sipërfaqësore dhe të groposura, bubullima, përplasje të valëve të oqeanit, avionë me helikë, tinguj qytetesh, lëshime raketash suborbitale, tërmete dhe ndoshta edhe trena mallrash dhe avionë reaktivë”, tha Bowman përmes emailit. “Ne gjithashtu kemi regjistruar tinguj, origjina e të cilëve është e paqartë.”

 

Gjetjet u ndanë të enjten në Takimin e 184-të të Shoqatës Akustike të Amerikës në Çikago.

 

Mund t’i dëgjoni tingujt në linkun: https://edition.cnn.com/2023/05/11/world/stratosphere-sounds-scn/index.html

 

Një regjistrim i shpërndarë nga Bowman nga një tullumbace e NASA-s që qarkonte Antarktidën përmban infratinguj të valëve të oqeanit që përplasen, që tingëllon si psherëtimë e vazhdueshme. Por kërcitjet dhe shushurimat e tjera kanë origjinë të panjohur.