Si t’i njohim njerëzit ‘budallenj’ që na rrethojnë? Është mjaft e thjeshtë

Si t’i njohim njerëzit ‘budallenj’ që na rrethojnë? Është mjaft e thjeshtë

710
0

Si mund të identifikojmë individët budallenj, ata që na mërzisin dhe ta bëjnë jetën më të mërzitshme? Nuk është aspak e ndërlikuar.

Lufta e përjetshme midis budallait dhe inteligjentit për fat të keq shihet shumë shpesh në jetën e përditshme, ku të parët mbizotërojnë. Ata e kanë populluar botën për mijëvjeçarë, duke e ndarë njerëzimin në dy kategori.

Por si t’i njihni eksponentët e njërit apo tjetrit? Nuk është aspak e komplikuar, me të vërtetë. Të parët janë gjithmonë të sigurt në ato që thonë. Për dallim nga ata, njerëzit inteligjentë, shpesh mbështillen nga dyshimet dhe madje mund të duken të ndrojtur. Dhe nuk është e pazakontë të vërehet se sa shpesh e ekzagjerojnë madje edhe me modesti.

Duke u rikthyer në kategorinë e parë, të ashtuquajturin “Efekt i vrapimit / Kruger”, për të cilin një person nuk është i vetëdijshëm për të shprehur një mendim për një temë të caktuar.

Ndonjëherë, individët janë aq budallenj sa nuk mund ta kuptojnë se janë, duke menduar se inteligjentët nuk janë në lartësinë e tyre. Fatkeqësisht një tendencë e caktuar nga ana e ‘budallenjve” është vërejtur të mos arrijë të kuptojë se janë të tillë.