Studim i Harvardit: Puna manuale mund të rrisë numrin e spermës me...

Studim i Harvardit: Puna manuale mund të rrisë numrin e spermës me gati 50%

89
0

Meshkujt me punë kërkuese fizike u zbulua se kishin numër më të lartë të spermës dhe nivele të testosteronit sesa punonjësit me jakë të bardhë.

Burrat që mbajnë kapele të forta mund të kenë spermë shumë më të shëndetshme se shefat e tyre me jakë të bardhë, sugjeron një studim i ri i Harvardit. Punëtorët që ngrenë ose lëvizin rregullisht objekte të rënda, u zbulua se kishin pothuajse 50 për qind më shumë numër sperme sesa punonjësit në një zyrë. Ata gjithashtu kishin nivele më të larta të testosteronit, hormoni seksual mashkullor që rregullon dëshirën seksuale (ose epshin) si dhe masën e muskujve dhe prodhimin e spermës.

Sasia e spermës, lëvizshmëria dhe nivelet e testosteronit janë faktorë kyç në fertilitetin mashkullor dhe numri i spermës në mbarë botën besohet se është përgjysmuar gjatë pesë dekadave të fundit, me shkencëtarët që dyshojnë se faji është një koktej faktorësh mjedisorë, dietikë dhe të stilit të jetesës.

“Tashmë e dimë se stërvitja lidhet me përfitime të shumta shëndetësore te njerëzit, duke përfshirë ato të vëzhguara në shëndetin riprodhues, por pak studime kanë parë se si faktorët profesional mund të kontribuojnë në këto përfitime”, tha autorja e parë e studimit, Lidia Mínguez-Alarcón, një epidemiologe në Brigham and Ëomen’s Hospital në Boston, SHBA.

“Ajo që sugjerojnë këto gjetje të reja është se aktiviteti fizik gjatë punës mund të shoqërohet gjithashtu me përmirësim të ndjeshëm në potencialin riprodhues të meshkujve”, tha ajo në një deklaratë.

Hulumtimet e mëparshme mbi fertilitetin mashkullor janë përqendruar në faktorët mjedisorë, dietalë ose të mënyrës së jetesës, por “pak vëmendje i është kushtuar faktorëve profesional”, thuhet në studimin e publikuar në Human Reproduction. Studiuesit ekzaminuan 950 mostra të spermës nga 377 partnerë meshkuj në çifte që kërkonin trajtim në një qendër fertiliteti midis 2005 dhe 2019.

Burrat, të cilët kishin një moshë mesatare 36 vjeç dhe ishin kryesisht të bardhë, plotësuan një pyetësor se sa shpesh ngrinin ose lëviznin objekte të rënda, modelin e tyre tipik të ndërrimit dhe nivelin e sforcimit fizik në punë. Gjithashtu u analizuan mostrat e spermës dhe gjakut të tyre.

Midis pjesëmarrësve, 12 për qind raportuan se shpesh ngrinin ose lëviznin objekte të rënda në punë. Këta burra kishin një përqendrim më të lartë të spermës 46 për qind dhe 44 për qind më shumë numër total të spermës krahasuar me burrat që raportuan se nuk kishin ngritur ose lëvizur kurrë sende të rënda në punë. Studiuesit thanë se kjo ishte pas përshtatjes për faktorë të tjerë të mundshëm, duke përfshirë moshën, indeksin e masës trupore (BNI), arsimin, racën dhe duhanin.

Meshkujt që raportuan më shumë aktivitet fizik në punë kishin gjithashtu nivele më të larta të testosteronit të hormonit seksual mashkullor – por edhe të hormonit femëror estrogjenit.

“Hormonet ‘mashkullore’ dhe ‘femra’ gjenden në të dy gjinitë, por në sasi të ndryshme,” shpjegoi Mínguez-Alarcón, e cila është gjithashtu një shkencëtare e lartë kërkimor në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvardit TH Chan.

“Në këtë rast, ne supozojmë se testosteroni i tepërt po shndërrohet në estrogjen, i cili është një mënyrë e njohur për trupin për të mbajtur nivelet normale të të dy hormoneve,” tha ajo.

Autorët e studimit vunë në dukje se për shkak se pjesëmarrësit ishin burra nga çifte që kërkonin trajtim të fertilitetit, rezultatet mund të mos ishin të zbatueshme për popullatën e përgjithshme. Është gjithashtu e mundur që burrat që ishin më pak të shëndetshëm nuk do të punonin aktivisht në punë të vështira fizike dhe për këtë arsye do të ishin përjashtuar nga studimi. Megjithatë, hulumtimet e mëparshme kanë treguar se meshkujt fizikisht aktivë kanë spermë më të shëndetshme se ata me një mënyrë jetese të ulur. Kjo sepse stërvitja ndihmon në rregullimin e niveleve të hormoneve dhe krijimin e kushteve më të favorshme për prodhimin e spermës.