Është vetëm 11-vjeçe, fiton çmimin shkencëtarja më e re e SHBA-ve

Është vetëm 11-vjeçe, fiton çmimin shkencëtarja më e re e SHBA-ve

223
0

Ajo është vetëm 11 vjeçe dhe ka marrë çmimin si shkencëtarja më e re e Amerikës, për shpikjen e saj fenomenale: një mënyrë të lirë dhe të shpejtë për të diktuar ujin e ndotur me plumb. Gitanjali Rao u zgjodh fituesja mes 10 finalistëve që kishin punuar për 3 muaj me shkencëtarët për të zhvilluar idetë e tyre. Pajisja e vajzës së vogël përdor nanotubat e karbonit për të diktuar praninë e plumbit në ujë, e këtë e bën thuajse në sekondë, ndërkohë që metodat aktuale kushtojnë shumë dhe përfshijnë dërgimin e kampionit në laboratorë për t’u analizuar. Mijëra sisteme uji në SHBA raportohet se janë ndotur nga plumbi dhe shpikja e Gitanjalit u frymëzua nga një krizë e ngjashme në Flint, në Michigan, ku zyrtarë lokalë po paditen për ndotjen e ujit. Pajisja e saj quhet “Tetis”, sipas perëndeshës greke të ujit, e përmes një sensori të lidhur me një aplikacion celulari lexon thuajse në çast dhe mjaft saktë sasinë e plumbit në ujë. Vjaza e re tha se dëshiron që ta përmirësojë pajisjen, në mënyrë që të shitet për publikun. Veç vlerësimit si shkencëtarja më e mirë e re në SHBA për vitin 2017, ajo mori edhe një shpërblim prej 25 mijë dollarësh.