Pse kjo verë ka sjellë kaq shumë karkaleca dhe çfarë të bëni...

Pse kjo verë ka sjellë kaq shumë karkaleca dhe çfarë të bëni nëse ju pickojnë!

276
0

Pse kjo verë ka sjellë kaq shumë karkaleca dhe çfarë

 

Këtë verë karkalecat e tokës janë shfaqur në masë. Kjo për një sërë shkaqesh. Së pari karkalecat favorizohen nga klima e thatë. Ata vendosin vezët e tyre në tokë nën mbjelljet e barit, por ata gjithashtu tërhiqen nga lulet dhe disa perime kopshti, të tilla si fasulet.

 

Karkalecat pëlqejnë të hanë barëra dhe drithëra. Këto insekte të vogla përtypëse gllabërojnë me kënaqësi perimet dhe kullotat. Një tufë karkalecash mund të shkatërrojë një kulture të tërë dhe, në shumë rajone, është e zakonshme të humbasësh 25% të të korrave për karkaleca çdo sezon.

 

A kafshojnë karkalecat njerëzit?

 

Po, ata mund të kafshojnë dhe me të vërtetë e bëjnë herë pas here. Por është e rrallë. Rreziku kryesor nga karkalecat vjen gjatë fazës së tyre të grumbullimit. Sipas National Geographic, “karkaleca” përdoret kur sjellja e karkalecave ndryshon në një fazë grupimi kur insekti bëhet i përbashkët dhe agresiv dhe grupohet në një numër të madh, shpesh duke shkatërruar të korrat në një shkallë të madhe.

 

Jashtë kësaj faze, disa lloje të karkalecave do të kafshojnë gjithashtu nëse ndihen të kërcënuar, por është e rrallë.

 

A janë karkalecat helmues?

 

Karkalecat nuk kanë helm dhe, për rrjedhojë, nuk janë helmues. Pra, edhe nëse një karkalec kafshonte një njeri, nuk do të kishte një efekt të qëndrueshëm si pickimi i bletës, megjithëse mund të dëmtojë për një kohë.

 

Por karkalecat mund të pështyjnë. Në fakt, kur kërcënohen, karkalecat lëshojnë një “regurgitim mbrojtës”, i cili nganjëherë njihet si pështyma e karkalecave. Ky është një lëng që karkalecat do të lëshojnë nga goja e tyre.

 

Pështyma përmban enzima tretëse së bashku me bimët pjesërisht të tretura. Megjithatë, nuk është e rrezikshme, thjesht e pakëndshme.

 

Si fëmijë, mund të keni dëgjuar se karkalecat pështyjnë lëngun e duhanit. Megjithatë, nuk është me të vërtetë lëng duhani. Thjesht quhet kështu për shkak të ngjyrës së saj, e cila mund të njollosë lëkurën përkohësisht.

 

Pështyma e karkalecit nuk është e rrezikshme për njerëzit.

 

Çfarë duhet të bëni nëse kafshohet nga një karkalec?

 

Ndonëse kafshimi i karkalecit nuk ka gjasa dhe nuk duhet të shkaktojë ndonjë dëm të qëndrueshëm, ai mund të jetë i dhimbshëm, veçanërisht nga një karkalec i madh. Ja çfarë duhet të bëni në rast se ndodh që t’ju pickojë një karkalec:

 

Hiqni çdo mbetje që mund të ketë mbetur nga pickimi.

 

Pastroni mirë zonën e prekur me sapun dhe ujë.

 

Aplikoni një pako akulli në zonë nëse vendi i pickimit është i fryrë. Nëse pickimi ju kruhet, mund të aplikoni locion kundër kruajtjes, siç është locioni Calamine. Ilaçet kundër dhimbjeve pa recetë, si ibuprofeni, mund të ndihmojnë në largimin e dhimbjes nëse kafshimi është i dhimbshëm. Nëse keni ndonjë shqetësim në lidhje me ashpërsinë e pickimit, gjithmonë telefononi mjekun tuaj.

 

Mos e gërvishtni kafshimin. Të bësh këtë mund të shkaktojë në infeksion.

 

Kafshimi duhet të pastrohet brenda pak ditësh. Telefononi mjekun nëse keni shenja infeksioni./L.F-dritare.net