Programet e rrezikshme të para-instaluar në telefona: Cilat janë ato dhe si...

Programet e rrezikshme të para-instaluar në telefona: Cilat janë ato dhe si t’i heqim

533
0

Një rrezik i ri për përdoruesit e Android: janë zbuluar aplikacione që dëmtojnë telefonin tuaj dhe janë para-instaluar kur e blini. Më keq, fshirja e aplikacioneve që mund të dëmtojnë telefonin do ta bënte pajisjen të padobishme.

Malwarebytes paralajmëron për programin kompjuterik që është i dëmshëm për telefonin tuaj dhe tashmë është në telefonin tuaj kur e tërhiqni atë nga kutia. Këto janë dy aplikime.

Pa pëlqimin e përdoruesit

Malware i parë është pjesë e aplikacionit të azhurnimit wi-fi që duhet të keni në telefonin tuaj, pasi është mënyra e vetme për të azhurnuar sistemin tuaj operativ Android.

Sidoqoftë, përveç kësaj veçorie, azhurnimi pa tel mund të instalojë automatikisht aplikacione pa pëlqimin e përdoruesit.

“Ne e zbuluam këtë aplikacion si Android / PUP.Riskware.Autoins.Fota.fbcvd. Është pjesë e Adups, një kompani me bazë në Kinë që kapet duke mbledhur të dhëna të klientëve, duke krijuar një “derë të pasme” që është e dëmshme softueri mund të futet në telefon,” shkruan Malwarebytes.

“Që nga momenti kur hyni në telefonin tuaj celular, Wireless Update fillon instalimin automatik të aplikacioneve. Nuk ka pëlqim të përdoruesit për ta bërë këtë, por aplikacionet instalohen në mënyrë të pavarur”, shtuan ata.

Kjo krijon mundësinë për të futur ndonjë softuer pa dijeninë e përdoruesit, pasi askush madje nuk ju pyet se çfarë do të dëshironit në telefonin tuaj ose çfarë nuk doni.

Pa zgjidhjen e duhur?

Një tjetër aplikim i dëmshëm është Cilësimet. Ekspertët kanë zbuluar atje një softuer me qëllim të keq të quajtur Android/Trojan.Dropper.Agent.UMX.

Këtu lind problemi më i madh: Meqenëse Cilësimet janë mënyra kryesore për të ndryshuar të gjitha cilësimet në pajisjen tuaj, fshirja e këtij aplikacioni do ta bënte telefonin të papërdorshëm. Ky program u gjet në telefonat e subvencionuar nga qeveria amerikane për njerëzit e varfër.

 

Duke këshilluar përdoruesit, ata thanë në faqen e internetit të Malwarebytes se ia vlen të fshini aplikacionin e parë (azhurnimi pa tel), por që ata nuk kishin zgjidhjen e duhur për të dytën, sepse nëse Cilësimet do të fshiheshin nga telefoni, do të bëhej “thjesht një peshë e shtrenjtë”.