Profil/ Kush është Dritan Demiraj, emri i propozuar për postin e ministrit...

Profil/ Kush është Dritan Demiraj, emri i propozuar për postin e ministrit të Brendshëm

213
0

Kolonel Dritan Demiraj është propozuar për postin e ministrit të Brendshëm. Një ushtarak karriere, I liruar nga ushtria pas 31 vitesh kontributesh, me firmë të ministres së Mbrojtjes, Mimi Kodheli në vitin 2014. Demiraj ka 24 medalje në ushtri dhe 27 në sport. Komandant i Forcave Speciale të Ushtrisë, aq sa njihet si “babai”, udhëheqësi i parë luftarak në terren dhe trajnues i misioneve “Eagle” (nga 1-7), pedagog, autor i shumë librave, manualeve e kumtesave deri në kategorinë akademike të kërkimit shkencor.

 

Eshtë dekoruar me “Nderi i Kombit”, dekoratë presidenciale.

 

Arsimi

 

Shkolla e Mesme Ushtarake “Skënderbej”.                                                    1983-1987

Akademia Ushtarake “ Skënderbej”.                                                              1987-1991

Universiteti i Sporteve, Tiranë “ Vojo Kushi”                            1992-1995

Fakulteti Juridik.                                                                                            1992-1996

Akademia e Rendit Publik.                                                                  1994-1998

Akademia e Mbrojtjes (Kursi i Shtabit të Përgjithshëm), Tiranë.                   2007-2008                                         2008

Universiteti “Iliria” Prishtinë, Master për Marëdhëniet

Ndërkombetare dhe Diplomaci.                                                                   2007-2009

 

Akademia e Forcave    të Armatosura,

Kursi i Lartë i Oficerit, Tiranë.                                                                        2011-2012

 

Kolegji Europian i Sigurisë, Qendra Marshall (Kursi i Lartë i Studimeve të Sigurisë

& Terrorizmit) Garmicsh, Gjermani.                                          01.03.13-05.04.1013

 

Kolegji i Mbrojtjes, Kursi i Lartë i Sigurisë dhe i Mbrojtjes,

Tiranë.                                                                                       06.09.13-09.12.2013

 

Doktoraturë në punim. Tema: Forcat Speciale nën një

perspektivë të re luftimi bashkëkohor.

 

Rast studimi Afganistani. Akademia e Forcave të Armatosura.                  2010-2014

 

Kualifikime dhe kurse brenda dhe jashtë vendit

 

 

Kursin e Forcave Speciale, Alb,                                                          20.11.94-25.03.1995

Kurs për Luftrat e Mbyllura, Belgjikë,                                            09.99-05.10.1999

Kurs për Mbrojtjen Ekzekutive, FS Turke,                               01.00-25.02.2000

Kurs për Bodyguard, FS Turke,                                               05.00-23.06.2000

Kurs për gjuhën Angleze, Universiteti Riponand York, Angli,   10.00-15.11.2000

Kursi i Snajperit, FS Turke,                                            04.01-18.04.2001

Kursi i Mbijetesës në Xhungël,                                   05.02-02.06.2002

Kursi Special Komando Operation, Gjermani,                                  06.03-15.06.2003

Kursi i avancuar i Bodyguardit, Alb                                  02.04-08.03.2004

Kursi Themelor i Oficerit të Shtabit, Alb,                                03.04-15.06.2004

Kursi Special Komando, Gjermani,                                                    06.04-30.06.2004

Kursi Komando Alpine Verore, Gjermani,                                  07.04-30.07.2004

Kursi Komando Alpine Dimërore, Gjermani,                                  11.04-30.11.2004

Kursi i Liderit Alpin, Dimëror,Gjermani                               01.05-29.01.2005

Kursi Operacional CIMIC i NATO-s, Itali,                                05.05-01.06.2005

Kursi Bazë i Zhytjes nën ujore, Alb,                               06.05-30.06.2005

Kursi i Liderit Alpin,Veror, Gjermani,                                             08.05-12.09.2005

Kursi ushtarak i skive, Zvicër,                               01.06-22.01.2006

Kursi i Kërkim Shpëtimit Dimëror, Zvicër,                                 01.06-04.02.2006

Kursi i Gjuhës Gjermane, Gjermani,                                03.06-14.08.2006

Kursi i avancuar i Snajperit,Gjermani,                                           08.06-03.09.2006

Kursi i hedhjeve tè lira me Parashutë,Gjermani, 09.06-27.09.2006

Kursi i avancuar CQB me FSpeciale Amerikane                               05.08-13.06.2008

Kursi për Forcat Speciale “Eagle Strike 09” me MTT US

Special Forces General Dynamics                                               07.04.09-06.08.2009

 

Kursi i vëzhgimit dhe i survejimit Jetburg me FS Amerikane, 09.09-07.10.2009

Kursi i Surveimit të avancuar me Amerikanët,                               04.10-26.04.2010

Kursi i Anti terrorizmit në Qendrën e Luftës kundër

Terrorit ne Turqi                                                                                 18.04.11-22.04.2011

 

Kursi i Luftimit të Afërt, BFS                                                       04.11-05.05.2011

Kursi i Operacioneve Speciale, BFS                                06.11-01.07.2011

Kursi për Forcat Speciale “Eagle Strike 11” me MTT

US Special Forces General Dynamics                                           10.08.11-05.12.2011

 

Kursi i Shtabit të SOCC në NSHQ, Monx, Belgjik, 04.12-27.04.2012

Kursi i Planizimit të SOCC, Monx, Belgjikë,                              0412-04.05.2012

Kursi i Planizimit Operacional SOCC Pjesa I, Universiteti i

Përbashkët i Operacioneve Speciale, USA                                         14.05.12-25.05.2012

 

Kursi i Planizimit Operacional SOCC Pjesa II, Universiteti i

Përbashkët i Operacioneve Speciale, USA                                           08.10.10-18.10.2012

 

Kursi për Forcat Speciale “Eagle Strike 12” me MTT US Special

Forces General Dynamics                                                                  01.08.12-20.11.2012

 

Kursi i Luftës Kundër Terrorizmit (SOFCbTC) nga FS,

Universiteti i Përbashkët i Operacioneve Speciale, USA                    07.01.13-18.01.2013

 

Kursi i Planizimit Operacional SOCC Pjesa III, Universiteti i

Përbashkët i Operacioneve Speciale, USA                                          10.04.13-24.04.2013

 

Kursi i Integrimit të Operacioneve Speciale, (SOIC) Universiteti

i Përbashkët i Operacioneve Speciale, USA                           20.05.12-24.05.2013

 

Kursi i Luftës Asimetrike, (AWC) Universiteti i Përbashkët

i Operacioneve Speciale, USA                                                02.09.13-06.09.2013

 

Eksperienca në punë:

 

 

 

Pedagog në Akademinë Ushtarake “ Skënderbej”                              02.06.91-20.11.1994

Reparti Special i Antiterrorit (Komandant Grupi)                             11.94-03.09.1995

Instruktor i Përgatitjes Speciale,                                                        03.09.95-18.05.1997

Reparti Special i Antidrogës (Shef Stërvitje )                                      18.05.97-13.12.1999

Batalioni i Parë i  shoqërimit të Presidentit                                       13.12.99-01.04.2003

Pedagog i Mbijetesës në Akademinë Ushtarake

“Skënderbej”                                                                                        01.04.03-01.06.2004

 

Zv/ Komandant i Shkollës së Trupave Speciale                              06.04-01.02.2007

Komandant i Forcave Speciale të Ushtrisë                              02.07-01.10.2009

Komandant i Regjimentit Komando dhe FS                               10.09-25.05.2010

Komandant i Forcave Speciale të Ushtrisë                              05.10-16.11.2013

Shef i Qendrës së Simulimit, KDS                                11.14-05.12.2015

Pedagog nw Universitetin e Sporteve tw Tiranws 12.15-30.08.2016

Gjuhë e huaj:

 

 

 

Anglisht ( e mbrojtur në Universitet) nota tetë.

Niveli dytë Gjermanisht, shkolla e gjuhës Hurth, Gjermani.

Italisht, Universiteti i Tiranës, nota 10, Tiranë.

 Botime enciklopedish, analizash, librash dhe manualesh:

 

 

 

Forcat Speciale dhe Lufta Asimetrike

Specil Forces and Assymtric Warfare

Ushtria e Kalifatit të Terrorit

Nëpër Labirintet e Shtetit Islamik

Afganistani- një paqe e vështirë. Analizë strategjike për luftën 14

vjeçare për luftën në Afganistan.                                                  2014.

 

Forcat Speciale në Afganistan nën një perspektivë të re

të luftimit bashkëkohor. (Disertacioni).                                        2014.

 

Manuali i Planizimit të Grupimit të Forcave të Operacioneve

Speciale (SOCC)                                                                      2014.

 

Perspektivë Zhvillimi i Forcave Speciale Shqiptare.                       2014.

Manuali i Planizimit të Forcave të Operacioneve Speciale     2013.

Doktrina e Forcave  të Operacioneve Speciale Shqiptare      2013.

Enciklopedia e Mbrojtjes së Personaliteteve të Larta             2011.

Manuali i Planizimit të Forcave Speciale                                2011.

Katalog Forcat Speciale Shqiptare në 100-in e Pavarësisë    2011.

Manuali Taktikat e Forcave Speciale Pjesa 1.                        2009.

Manuali i Forcave Speciale Pjesa 2.                                       2009.

Katalogu 10 vjet Forca Speciale të Ushtrisë                           2008.

Enciklopedia e Luftimit të Mbijetesës.                                    2007.

Manuali i Snajper kundër Snajper                                        2006.

Manuali Snajperit Pjesa 2                                                      2006.

Manuali i Operacioneve Speciale Alpine                                2005.

Manuali i luftimit në Qëndra të Banuara, MFT 3-17-1          2005.

Manuali i Operacioneve Speciale në Ndërtesa                       2004.

Manuali i Operacioneve Speciale në Mjetet e Lëvizëshme     2004.

Manuali i Luftimit të Mbijetesës, MFT-3-7-1                          2003.

Tai-Jitsu(vetëmbrojtje për Forcat Speciale dhe Komando)     2001

Kick-boxing                                                                             1998.

Xhudo                                                                                          1997.

Karate                                                                                     1996.

 

 

Gara dhe Tituj Sportive:

 

 

 

Boks             Kampion 1991, vendi i dytë 1994.

Karate          Kampion 1991, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99,2000, 2001, vendi i 2-të 2002.

Kick-Box      Kampion, Beograd 1995, Shkup 1996.

Alpinizëm     Kampion 2004, 2005, 2006.

Mjeshtër i Merituar Sporti.

Instruktor Ndërkombëtar për Artet Marciale, Karate 5 DAN, Kick-Box dhe Tai-Jitsu 3 DAN.

Një nga sportistët më të mirë të shekullit në Karate, FSHK, 29 Nëntor 2012.

“Ushtaraku më i mirë i vitit 2012”, zgjedhur nga Televizioni Top Chanel dhe dorëzuar Trofeu i vitit me datën 23 Nëntor 2012 me rastin e 100 vjetorit të Pavarësisë.

 

 

Dekorata dhe medalje:

 

Medalja e Artë në Karate viti 1991,

Medalja e Artë në Karate viti 1992,

Medalja e Artë në Karate viti 1993,

Medalja e Artë në Karate viti 1994,

Medalja e Artë në Karate viti 1995,

Medalja e Artë në Karate viti 1996,

Medalja e Artë në Karate viti 1997,

Medalja e Artë në Karate viti 1998,

Medalja e Bronxit  në Karate, Turqi viti 1998,

Medalja e Artë në Karate, Maqedoni, viti 1999,

Medalja e Artë në Karate viti 1999,

Medalja e Artë në Karate viti 2000,

Medalja e Artë në Karate viti 2001,

Medalja e Argjendtë në Karate viti 2002,

Medalja e Artë në Kick-Box 1995,

Medalja e Artë në Kick-Box 1996,

“Medalje Mjeshtër Sporti” Federata e Karatesë, 1996,

“Medalja e Artë për qitje me pistoletë” Shkolla e Këmbësorisë, Gjermani, 2003,

“Medalje e Argjendtë për qitje në kushtet e dimrit me snajper” Shkolla Alpine, Gjermani, 2005,

“Medalje e Karrierës mbi 10 vjet në FA” SHSHP, 2005,

“Medalje e Karrierës” mbi 15 vjet në FA, KFB, 2007,

“Medalje për Shërbime të Shquara” MM, 2007,

“Medalje për Shërbime të veçanta” SHSHP, 2008,

“Medalje Qitës i Dalluar” KBr  2008,

“Medalje e Shërbimit” KFB,  2008,

“Medalje për “Rrezultate të Larta në Përvetësimin e Programit Mësimor” KFB, 2008,

“Medalje Mjeshtër i Merituar Sporti” FK, 2009,

“Medalja e Komandantit”  KFB,  2009,

“Medalja Qitës i Dalluar” KBr, 2009,

“Medalja Nderit për Shërbimin Ushtarak” SHSHP, 2009,

“Medalje për Shërbime të Shquara” MM, 2010,

“Medalje për “Rrezultate të Larta në Përvetësimin e Programit Mësimor” KFT, 2010,

“Medalja Shpëtoj Jetë” SHSHP, 2010,

“Medalje e Shërbimit” KFT, 2011,

“Medalja Artë e Shqiponjës” 2011, Shkurt, 2011, Presidenti i Republikës, Zoti Bamir Topi.

“Medalja e Komandantit” KFT, 2011,

“Medalja e ISAF−it të NATO−s Atikel 5” nga Sekretari i Përgjithshëm Rasmussen, Afganistan, 2011,

“Medalja Army Commendation−s” nga US Army, Afganistan, 2011,

“Medalje e Noble Patron of Armor ”2011 nga US Army, Afganistan 2011,

“Medalja Shqiponja e Artë” , Nr 31, Klik Expo Group, 2011,

“Medalja për Shërbime Ndërkombëtare” MM, 2012,

“Medalje e Karrierës” mbi 20 vjet në FA, KFT, 2012,

“Medalja Ylli i Gjeneralit” , Nr 1931, Klik Expo Group, 2012,

Medalje Trofeu si “Ushtaraku i Vitit” nga Televizioni Top Chanel me rastin e 100 vjetorit të Pavarësisë, 23 Nëntor 2012.

“Medalje e Mirënjohjes si një nga Sportistët më të mirë të shekullit në Karate, FK 29 Nëntor 2012.

“Medalje për Shërbime të veçanta” SHSHP, 2013.

Medalja “Nderi i Kombit” Shtator, 2014, Presidenti i Republikës, Zoti Bujar Nishani.

Dislokime dhe misione jashtë shtetit:

 

 

 

Herat, Afganistan,                                                                   Shtator 2009.

Kandahar, Afganistan,                                                           Maj 2010.

Kandahar, Afganistan,                                                           Gusht 2010−Shkurt 2011.

Kandahar, Afganistan,                                                           Korrik  2012.

Spin Buldok, Afganistan,                                                        Janar-Shkurt 2013.