‘Ora e Apokalipsit’ – pse shkencëtarët paralajmërojnë se ndryshimi i klimës mund...

‘Ora e Apokalipsit’ – pse shkencëtarët paralajmërojnë se ndryshimi i klimës mund të sjellë fundin e njerëzimit

372
0

Ka shumë teori konspirative lidhur me atë se si do të përfundojnë njerëzit në tokë, pra fundi i botës. Sipas Buletinit të Shkencëtarëve Atom, e cila është një organizatë jofitimprurëse në lidhje me shkencën dhe çështjet globale të sigurisë njerëzimi është shumë pranë ‘Gjykimit të Fundit’. Një grup ekspertësh të përbërë nga shkencëtarë, mes tyre 13 laureatë me çmime Nobel, krijuan një orë të quajtur ‘Ora e Apokalipsit’, e cila tregon minutat e fundit të kohës së njerëzimit.

 

Çfarë na bën tani më pranë Apokalipsit?

 

 

Bota është zhytur në një “stuhi të përsosur”. Kjo u theksua vitin e kaluar nga Rachel Bronson, president dhe CEO i Buletinit të Shkencëtarëve Atom.

 

Sipas shkencëtarit, i cili mbikëqyr programet e botimit, menaxhimin e ‘Orës së Gjykimit Final’ dhe një sërë aktivitetesh rreth armëve bërthamore, energjisë bërthamore, ndryshimit të klimës dhe teknologjive në zhvillim, “bota hyri në një periudhë që rreziku është i lartë dhe diferenca e gabimit është e ulët, ku vendimmarrësit nuk reagojnë, nuk veprojnë dhe qytetarët e botës duhet të bëjnë jehonë, dhe kjo u dëshmua me fjalët e aktivistes së re për klimën Greta Thunberg.

 

Kombinimi është eksplozivi, dhe ndryshimi i klimës.

 

“Njerëzit duhet të reagojnë  menjëherë ndaj këtij faktori që paraqet një rrezik serioz për jetën”, tha Bronson.

 

“Njerëzimi vazhdon të përballet me dy rreziqe ekzistenciale të njëkohshme: luftën bërthamore dhe ndryshimin e klimës, të cilat janë rënduar nga një shumëzues kërcënimi, një luftë informacioni në internet, e cila minon aftësinë e reagimit të shoqërisë. Situata e sigurisë ndërkombëtare është serioze, jo vetëm sepse ekzistojnë këto kërcënime, por sepse liderët botërorë kanë lejuar që infrastruktura politike ndërkombëtare t’i menaxhojë ato”, thuhet në raport.

 

 

Analiza tregon drejtuesit dhe qytetarët e botës dhe thekson se duhet angazhim i të gjithë njerëzve që të kthejnë botën në një vend të bukur për të jetuar.

 

 

“Në dy vitet e kaluara, ne kemi parë liderë me ndikim të denigrojnë dhe përjashtojnë metodat më efektive për të adresuar kërcënime komplekse, marrëveshje ndërkombëtare me regjime të forta verifikimi, në favor të interesave të tyre dhe përfitimeve të brendshme politike. Duke minuar qasjet bashkëpunuese, bazuar në shkencë dhe ligj për të trajtuar kërcënimet më urgjente ndaj njerëzimit, këta udhëheqës kanë ndihmuar në krijimin e një situate që, nëse nuk adresohet, do të çojë në katastrofë, më shpejt sesa vonë”, paralajmërojnë ekspertët shkencorë.

 

Faktori bërthamor

 

“Bota po ecën duke fjetur në gjumë përmes një peizazhi bërthamor të paqëndrueshëm, ku kufijtë e kontrollit të armëve që kanë ndihmuar në parandalimin e një katastrofe bërthamore gjatë gjysmëshekullit të kaluar, janë duke u çmontuar vazhdimisht”, thuhet në raport.

 

 

Gjatë gjithë vitit 2019, Irani ka rritur arsenalin e tij të uraniumit dhe angazhimet bërthamore, duke rritur prodhimin e tij.

 

Nga ana tjetër, ata përqendrohen në përshkallëzimin e ngjashëm me atë gjatë Luftës së Ftohtë: “Zhdukja e Traktatit të Forcave Bërthamore të Ndërmjetësimit (INF) u bë zyrtare në vitin 2019, dhe, siç ishte parashikuar, Shtetet e Bashkuara dhe Rusia kanë filluar një konkurs të ri për të zhvilluar dhe vendosur armë që traktati kishte ndaluar për një kohë të gjatë”.

 

Ndryshimi i klimës, një kërcënim i fshehtë

 

Në vitin 2019, disa vende morën masa për të luftuar ndryshimin e klimës, por të tjerët, përfshirë Shtetet e Bashkuara, të cilat zyrtarizuan tërheqjen e saj nga Marrëveshja e Parisit, dhe Brazili, i cili shkatërroi politikat që kishin mbrojtur pyllin e shiut të Amazonës, kanë ndërmarrë hapa të ‘shkëlqyeshëm’ prapa. . . Samiti i shumëpritur i KB për Aksionin e Klimës në shtator ishte larg nga kërkesa e Sekretarit të Përgjithshëm António Guterres që vendet të mos vijnë me “fjalime të bukura, por me plane konkrete”, analizon Buletinin e Shkencëtarëve Atom.

 

 

Problemi është se këto vende që janë angazhuar në emetimin zero të dioksidit të karbonit përfaqësojnë vetëm 11% të emetimeve globale.

 

“Konferenca e KB për klimën në Madrid gjithashtu zhgënjeu se si e bëjnë këto shifra”, sqaron raporti. Kjo për shkak se vendet e përfshira në negociatat atje mezi arritën një marrëveshje, dhe rezultati ishte pak më shumë se një “shtytje” e dobët, duke u kërkuar vendeve që të konsiderojnë uljen e mëtejshme të emetimeve të tyre. Marrëveshja nuk përparoi në ofrimin e më shumë mbështetje për vendet më të varfëra për të zvogëluar emetimet dhe për të përballuar ndikimet klimatike që dëmtojnë gjithnjë e më shumë, të cilat bëjnë që ora të ecë më shpejt drejt mesnatës.

 

Nuk është rastësi që “2019 mbylli një dekadë të nxehtësisë globale të jashtëzakonshme, humbjen e akullit dhe rekordin e rritjes së nivelit të detit të nxitur nga gazrat serë që dëbojnë aktivitetet njerëzore dhe viti i kaluar do të mbetet në histori si viti i dytë më i nxehtë në historinë e regjistruar të planetit Tokë”, sipas Organizatës Botërore të Meteorologjisë.