
Ata janë një nga frutat më tipike të verës: të shijshme dhe me ngjyra, ata promovojnë humor të mirë dhe nxirje të lëkurës.
Me ngjyrën e tyre të gëzuar, mishin e ëmbël dhe të shijshëm dhe lëkurën e butë, kajsitë janë të kaq të mira dhe të shijshme, por nuk duhen harruar dhe vlerat e shumta ushqyese. Ata janë të pasura me vitamina dhe substanca të shumta të dobishme, kanë pak kalori dhe, në sajë të futjes së tyre të mirë të beta-karotenit, promovojnë rrezitje dhe bukurinë e lëkurës. Ata janë gjithashtu shumë të përshtatshme për ata që duan të mbajnë linjat, duke pasur parasysh se 100 gramë frutash përmban vetëm 28 kalori.
Vlerat ushqyese – Kajsitë, emri botanik i të cilave është Prunus armeniaca, i përkasin familjes Rosaceae, njësoj si mollët dhe bajamet. Ato janë veçanërisht të pasura me pektin, një fibër të tretshme që kontribuon në rregullsinë e zorrëve. Ata janë një nga frutat absolute më të pasura të kaliumit, aq shumë saqë një racion i vetëm tre frutave siguron 10% të kërkesës ditore të këtij minerali. Kaliumi është një antagonist i natriumit dhe për këtë arsye ka një fuqi të lartë kulluese: ajo është në gjendje të eliminojë lëngjet e tepërta që stagnojnë në indet e trupit tonë, duke parandaluar mbajtjen dhe celulitin. Kajsitë janë gjithashtu një burim i mirë i vitaminave, veçanërisht C, B1, B2, B3; përveç kaliumit ato përmbajnë magnez, kalcium, zink, hekur dhe acid folik. Beta-carotene me të cilën ata janë shumë të pasur transformohet në vitaminë A, kështu që 100 gramë frutash ofrojnë rreth gjysmën e kërkesës ditore të kësaj vitamine. Ata janë gjithashtu një burim i mirë i acidit folik, thelbësor për sistemin nervor.