Mendimi që largon frikën e plakjes

Mendimi që largon frikën e plakjes

35
0

Mendimi i ushtrimeve nuk i emocionon të gjithë. Mund të themi se gjimnastika ka prirjen të shkaktojë polarizim, mes fanatikëve të aktivitetit fizik dhe atyre që i lodh vetëm mendimi për të.

 

Kjo, natyrisht, nuk vë në dyshim përfitimet e provuara të lëvizjes fizike, e cila shoqërohet me përmirësimin e përgjithshëm të treguesve të shëndetit dhe, në fund të fundit, një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme. Kjo është veçanërisht e rëndësishme, veçanërisht kur popullsia plaket, ndërsa jetëgjatësia rritet. Për shembull, vlerësohet se, në të ardhmen e afërt, popullsia e të moshuarve në shumë vende do të jetë më e madhe se ajo e fëmijëve.

Prandaj, shkencëtarët e konsiderojnë të rëndësishme të përcaktojnë se cilët faktorë nxisin shëndetin fizik dhe mendor në pleqëri, me praktika që fokusohen në parandalimin. Duke eksploruar këtë fushë, një ekip studiuesish nga Universiteti Shtetëror i Iowa-s (ISU), i udhëhequr nga profesoresha Sarah Francis, argumentoi se një përgjigje pozitive vetëm ndaj ushtrimeve është e aftë të lehtësojë shqetësimet që lidhen me plakjen, duke dhënë përfundimisht plakje më të mirë dhe më të shëndetshme. Përfundimet përkatëse shkencore u botuan në Aktiviteti fizik dhe shëndeti.

 

Në vitin 2010, dr. Françesku mori pjesë në një iniciativë të Departamentit Amerikan të Bujqësisë që mblodhi së bashku ekspertë në fushat e aktivitetit fizik, ushqimit klinik dhe kujdesit shëndetësor në një përpjekje për të mbështetur plakjen e shëndetshme. Një pjesë e hulumtimit u fokusua në identifikimin e faktorëve që ndikojnë në aktivitetin fizik, si “ankthi i plakjes”, i cili, sipas ekspertit, përfshin frikën dhe ankthet e lidhura me plakjen për humbjen e autonomisë dhe marrëdhënieve, ndryshimet fizike dhe psikologjike dhe siklet ose mungesën e kënaqësi.

 

“Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se nëse ideja e plakjes ju bën të shqetësuar, kjo ndjenjë negative reflektohet në shëndetin tuaj. Përkundrazi, nëse trajtohet si një proces i natyrshëm i jetës, siç është, ai lë një gjurmë më pozitive në shëndet, pasi, ndër të tjera, ka më shumë gjasa të bëni ndryshime në stilin e jetës që ju sjellin dobi afatgjatë. ” shpjegon Dr. Françesku.

Për të studiuar se si stresi i plakjes lidhet me aktivitetin fizik dhe faktorë të tjerë (mosha, gjinia, statusi martesor, të ardhurat), ekipi hulumtues hartoi një anketë në internet me 142 pyetje dhe rekrutoi pjesëmarrës përmes Qualtrics. Pjesëmarrësit ishin mesatarisht 40 vjeç dhe i përkisnin si popullatës urbane, periferike dhe rurale. Qëllimi i studimit ishte të konstatonte se si aspekte të ndryshme të stresit të plakjes ndryshojnë me moshën. Në total, 1250 njerëz nga Uashingtoni dhe 6 shtete të tjera (Iowa, Illinois, Maryland, Rhode Island, South Dakota dhe Virxhinia Perëndimore) iu përgjigjën anketës.

Një nga gjërat që studiuesit panë ishte se ankthi më i lartë për plakjen lidhej me frikën nga humbja, e cila ishte më e madhe mes atyre me të ardhura të ulëta dhe atyre që jetonin vetëm. Gratë midis moshës 40-49 vjeç ishin më të shqetësuara për ndryshimet e tyre në pamje sesa burrat në të njëjtën grupmoshë. Për më tepër, trajtimi pozitiv i ushtrimeve nuk u identifikua domosdoshmërisht me ushtrimin në vetvete.

 

“Një nga gjetjet më të rëndësishme është se pozitiviteti më i lartë në lidhje me aktivitetin fizik shoqërohet me ankth më të ulët për plakjen”, komentoi Dr. Françesku. “Ndoshta kjo është për shkak se përfitimet fizike, mendore dhe sociale të aktivitetit fizik kontribuojnë në mirëqenien e përgjithshme dhe një perceptim më të favorshëm të procesit të plakjes , duke reduktuar përfundimisht stresin e lidhur me kalimin e kohës.”

 

Ekipi hulumtues tani thekson se ka prova që sugjerojnë se stërvitja, veçanërisht trajnimi i forcës, i ndihmon të moshuarit të ruajnë masën e tyre kockore dhe muskulore, duke ruajtur kështu kontrollin motorik dhe duke zvogëluar rrezikun e demencës.

 

Sipas dr. Françesku, hulumtimi mori parasysh se shumë njerëz mund të kenë vështirësi të ndryshme që i pengojnë ata të ushtrojnë. Për të adresuar këto çështje, Dr. Francis dhe studiues të tjerë planifikojnë të zhvillojnë një program virtual që do të përfshijë aktivitete fizike në shtëpi, si dhe këshilla për ndjekjen e një diete të shëndetshme dhe të pasur me proteina.