‘Mafia shqiptare më e rrezikshmja në vendin tonë’, eksperti italian: Ku po...

‘Mafia shqiptare më e rrezikshmja në vendin tonë’, eksperti italian: Ku po financon më së shumti

383
0

 

“Mafia shqiptare ka zënë një vend të rëndësishëm në Itali. Ajo ka zaptuar territorin italian që prej vitit 1990. Në fillim, aktiviteti më i përhapur për ta ka qenë vjedhja, zhvatja dhe prostitucioni”.

Kështu është shprehur ndër të tjera, Vincenzo Musachio, avokat, analist dhe studiues i strategjive për të luftuar krimin e organizuar dhe president i Observatorit Molise.

Ai analizon fenomenin e mafies në vendin fqinj, shkruajnë mediat italiane.

Sikundër mafia italiane, edhe ajo shqiptare ka evoluar me kalimin e kohës, duke pasur si aktivitet kryesor trafikun e drogës. Ata kanë arritur në tjetër nivel dhe janë bërë më të fuqishëm, falë bashkëpunimit me mafiet italiane”, thotë Musachio. Ai shton se mafia shqiptare është më e rrezikshmja nga të huajt në Itali, ndjekur nga ajo nigeriane, kineze dhe mafitë e vendeve të Europës Jug-lindore si Rumania dhe Bullgaria”, vijon më tej ai.

Eksperti deklaron edhe vendet ku më së shumti vepron mafia shqiptare duke thënë konkretisht se Italia është kryeqendra e veprimtarisë së tyre, por pa përjashtuar edhe vende të tjera të Europës ku argumenton se, fakti që ata kanë drogë në duar, i bën që të zënë bazat kryesore thuajse kudo.

Duke përdorur edhe një term që ka hyrë në përdorim në Shqipëri pas kultivimit masiv të bimëve narkotike, “Kanabistan”, Musacchio thotë se disa studime shkencore është njohur karakteri mafioz i organizatave shqiptare dhe historia dhe evolucioni i bandave nga të cilat burojnë shumica e grupeve kriminale që veprojnë në shtetin fqinj.

“Deri tani ata janë vendosur në çdo pjesë të territorit italian, nga Lombardia në Molise. Falë trafikimit të armëve, të trafikimit me njerëz dhe trafikut të armëve, ata po zgjerohen gjithnjë e më shumë në vendin tonë. Fakti që ata kanë drogë në duar, i bën që të zënë bazat kryesore thuajse kudo në Europë.  Trafikimi i drogës, siç u përmend tashmë, është veprimtaria e privilegjuar kriminale, aq sa Shqipëria u riemërua “Kanabistan” për prodhimin e madh të marijuanës që eksportohet në Itali dhe Bashkimin Evropian, por edhe për klasifikimin e kokainës që vjen nga Amerika e Jugut dhe për heroinën që vjen nga Lindja e Mesme në vend.

Në disa studime shkencore është njohur karakteri mafioz i organizatave shqiptare dhe historia dhe evolucioni i bandave nga të cilat burojnë shumica e grupeve kriminale që veprojnë në vendin tonë. Duke marrë parasysh lidhjen e gjakut që i lidh ata, mafiozët shqiptarë janë të ngjashëm me Ndranghetan kalabrese”, tha ndër të tjera eksperti antimafia Vincenzo Musacchio.

Eksperti thekson se mafia shqiptare, pavarësisht se është ndër më të dhunshmet, së bashku me Nigerianët, mafiozët shqiptarë kanë mësuar se nuk është e nevojshme të veprosh në mënyrë të dhunshme dhe të zhurmshme dhe prandaj të bëjmë biznes në heshtje, duke minimizuar rrezikun për t’u identifikuar nga policia dhe gjyqësori ndërsa nuk nguron tëndajë edhe një ide për marrëdhënien e mafies italiane me atë shqiptare.

Gjithmonë është thënë se ata iu nënshtruan mafiozëve vendas, por, me kalimin e kohës, mafiozët shqiptarë, falë trafikimit të drogës, sot, janë në forca thuajse paralel me ato italiane. Organizatat mafioze kanë kuptuar se bërja e luftës nuk është e përshtatshme dhe për këtë arsye bashkëpunojnë me njëra-tjetrën në mënyrë utilitariste për qëllimin e vetëm të tërheqjes së avantazheve të ndërsjella ekonomike. Në Puglia, për shembull, ku janë kryer hetime të shumta për trafik ndërkombëtar të drogës, marrëdhënia midis dy grupeve kriminale është e qartë tani: ekziston një simbiozë e përsosur midis mafies shqiptare dhe mafies Apuliane, në një pozicion të barazisë absolute dhe bashkëpunimit të plotë. Një formë e re e bashkëpunimit midis mafiozëve shqiptarë dhe italianë ekziston gjithashtu në sektorin e ndërtimit, turizmit dhe tregtisë në Itali por edhe në Shqipëri”, tha ai.

Më tej, eksperti antimafia Vincenzo Musacchio tregon edhe sektorët ku vepron mafia shqiptare si dhe shton se sa i përket trafikut të drogës, shqiptarët tani janë një garanci si furnitorë të lëndëve të para dhe si tregtarë të saj në vende të ndryshme të Europës.

Droga, trafikimi i qenieve njerëzore, trafikimi i organeve njerëzore, prostitucioni dhe punësimi i paligjshëm janë aktivitet kryesore të mafiozëve shqiptarë. Sidoqoftë, niveli më i lartë i bashkëpunimit qëndron në fushën e drogave. Në këtë sektor kriminal, marrëdhëniet midis dy organizatave kriminale ishin më të dukshme. Për sa i përket trafikut të drogës, siç e kam thënë tashmë, shqiptarët tani janë një garanci si furnitorë të lëndëve të para dhe si tregtarë të drogës që janë vendosur në vende të ndryshme të Evropës dhe kanë krijuar marrëdhënie të qëndrueshme me trafikantët e drogës në të gjithë botën. Për më tepër, trafiku i drogës në Itali është favorizuar nga formimi progresiv i grupeve shqiptare në portet kryesore italiane dhe evropiane. Prania e qëndrueshme e shqiptarëve në disa zona portuale italiane ka përbërë dhe ende përbën”, deklaroi ai.