Inflacioni, Eurostat: Vendet e Eurozonës pësuan rritje me 7% gjatë muajit prill

Inflacioni, Eurostat: Vendet e Eurozonës pësuan rritje me 7% gjatë muajit prill

38
0

Inflacioni në vendet evropiane që përdorin monedhën euro u rrit me 7% gjatë muajit prill, sipas Eurostat. Inflacioni u rrit në muaji prill, duke ushtruar presion mbi Bankën Qendrore Evropiane .

Çmimet e konsumit në 20 vendet që përdorin monedhën euro u rritën me 7% në prill nga një vit më parë, pak më poshtë nga norma vjetore prej 6.9 për qind në mars, tha të martën agjencia e statistikave të Bashkimit Evropian Eurostat.

 

 

Çmimet e ushqimeve u lehtësuan pak, duke rënë në 13.6 % vjetore nga 15.5 % e marsit, ndërsa çmimet e energjisë u rritën me 2.5 %% më modeste.

 

Inflacioni bazë, i cili përjashton ushqimin dhe karburantin e paqëndrueshëm, u ngadalësua pak, por ishte ende i lartë në 5.6 për qind, duke nënvizuar pritshmërinë se BQE do të vazhdojë me fushatën e saj për të mposhtur inflacionin në nënshtrim me rritje të normave.

 

Analistët thonë se takimi i BQE-së të enjten në Frankfurt mund të përfundojë me një rritje prej një çerek ose gjysmë pikë përqindjeje. Një rritje prej çerek pikësh do të ishte një moderim në serinë e rritjeve të shpejta të bankës, ndërsa një gjysmë pikë do të nënvizonte shqetësimin se inflacioni ende nuk po kthehet drejt objektivit të bankës prej dy për qind që konsiderohet më i miri për ekonominë.