Gjashtë princeshat shqiptare dhe fati i trishtë i tyre

Gjashtë princeshat shqiptare dhe fati i trishtë i tyre

695
0

princesha-696x410Ata ishin shembulli i një kulture nga një vend i vogël ku sapo kish filluar bashkëjetesa mes orientit dhe oksidentit. Secila nga gjashtë Princeshat ishte e veshur me talentin dhe kulturën e dijes së saj duke marrë nën patronazh të vetin edhe nga një copë organizimi shoqëror e deri tek arti ushtarak.

Princesha NAFIJA – U martua me Ceno beg Kryeziun nga Gjakova. Ata lindën një djalë me emrin Esat, ose siç njihej si Princ Tati.Ceno beu u vra më 1927-të në Pragë ku shërbente si Ambasador.Pas vdekjes së tij,Pricesha së bashku me të birin jetuan në Pallatin Mbretërorë pranë Mbretit Zog,edhe gjatë mërgimit pa u ndarë nga familja,Princesha ndëroi jetë në Kajro.

Princesha SENIJA– U martua me Princ Mehmed Abid të Turqisë me të birin e Sulltan Abdylhamid II-të. Martesa pas një kohe nuk rrezulltoi e lumtur ndaj dhe u divorcuan duke mos patur fëmijë.Princesha më pas qëndroi tërë jetën e saj pranë të vëllait(Ahmet Zogut) dhe motrave të veta,përderisa vitet e fundit të jetës i kaloi në Kanë të Francës ku dhe ndëroi jetë pikërisht një javë pasi i kishte vdekur e motra Myzejemja.

Pricesha ADILJA– U martua me Emin bej Agolli-Doshishti dhe patën 3 djem dhe dy vajza. Ajo iu përkushtua familjes ku të gjithë së bashku jetuan në Angli dhe më pas vitet e fundit të jetës së saj i jetoi në Paris pranë të birit të vet i cili ishte ende i pamartuar Salihu.

Pricesha MYZEJEME – Nuk u martua kurrë,ajo gjithë jetën ia kushtoi humanizmit dhe artit duke kaluar tërë jetën pranë familjes Mbretërore.Vitet e fundit të jetës së saj edhe ajo i kaloi në qytetin Kanë të Francës së bashku me motrat e saja Sanijen dhe Maxhiden.

Pricesha RUHIJA– Nuk u martua kurrë. Ajo qëndroi gjithmonë pranë vëllait dhe ishte e apasionuar pas artit Ushtarak të cilin e njihte mirrë..Në mërgim ajo u përball me luftën kundër kancerit dhe ndëroi jetë në qytetin Kajro të Egjyptit.Mbreti Farruk i Egjyptit me preardhje shqiptare, për nder të Princeshësh Ruhije,organizoi një ceremoni mortore mbertërore zyrtare.

Princesha MAXHIDJA– E lidhte po i njejti fat me të motrat e saja.Edhe ajo nuk u martua kurrë edhe ajo ishte njohëse e mirë e doktrinës ushtarake dhe ishte e apasionuar pas artit kombëtar. Ajo gjithashtu jetoi pranë familjes mbretërore deri më vitin 1961 dhe më pas kaloi tek motrat e saja në Kanë të Francës ku dhe mbylli jetën.