Fillon prova kryesore e një vaksine tjetër Covid, nga Janssen

Fillon prova kryesore e një vaksine tjetër Covid, nga Janssen

226
0

Prova e madhe e një vaksine për t’u mbrojtur nga Covid-19 ka filluar në Mbretërinë e bashkuar, e treta e kësaj natyre në vend.

Gjilpëra – e projektuar nga kompania belge Janssen – përdor një virus të ftohtë të zakonshëm të modifikuar gjenetikisht për të trajnuar sistemin imunitar.

Ajo vjen një javë pasi rezultatet paraprake treguan se një tjetër vaksinë ofronte mbrojtje 90%.

Sidoqoftë, shumë lloje të vaksinave ka të ngjarë të jenë të nevojshme për t’i dhënë fund pandemisë.

Suksesi i vaksinës së zhvilluar nga Pfizer dhe BioNTech ka shkaktuar një ngazëllim global. Sidoqoftë, ajo ende nuk është aprovuar për përdorim dhe ende nuk e dimë se sa funksionon te të moshuarit ose sa zgjat imuniteti.

Kërkimet për vaksinë Covid vazhdojnë pasi një qasje tjetër mund të jetë akoma më e mirë, ose më e mirë në disa grupe moshe, dhe një kompani do të luftojë për të imunizuar planetin.

“Reallyshtë me të vërtetë e rëndësishme të synojmë vaksina të ndryshme nga shumë prodhime të ndryshme”, tha Prof Saul Faust, drejtori i NIHR Southampton Facility Research Research, i cili do të drejtojë provën.

Ai shtoi: “Ne thjesht nuk e dimë se si do të sillet secila prej këtyre vaksinave dhe nuk mund të jemi të sigurt se furnizimi me vaksina do të jetë efikas dhe i sigurt nga një prodhues.”

Prova ka filluar punën me rekrutimin e 6,000 njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar. Vendet e tjera do të bashkohen me përpjekjet për ta çuar numrin deri në 30,000.

Gjysmës së vullnetarëve do t’u jepen dy doza të vaksinës me distancë rreth dy muaj.

Janssen tashmë ka një provë në shkallë të gjerë të vaksinës së saj në të cilën vullnetarët marrin një dozë. Kjo provë do të tregojë nëse  të dyja do të japin imunitet më të fortë dhe më të qëndrueshëm.

Mund të duhen gjashtë deri në nëntë muaj para se rezultatet të jenë në dispozicion.