“Është një kryevepër”, ‘Pallati i ëndrrave’ i Kadaresë botohet në serbisht

“Është një kryevepër”, ‘Pallati i ëndrrave’ i Kadaresë botohet në serbisht

655
0

TO GO WITH STORY BY LAURENT LOZANO Albanian novelist Ismail Kadare gestures during an interview with AFP on February 8, 2015 in Jerusalem. Born in 1936 in the Albanian mountain town of Girokaster, Kadare has won a number of prestigious prizes including the first international Man Booker Prize in 2005.  AFP PHOTO/ GALI TIBBON

Libri “Pallati i Ëndrrave” është botuar në gjuhën serbe nga Shtëpia Botuese “Samizdat”, shkruajnë mediat serbe.

“Pallati i Ëndrrave” është një kryevepër e Kadaresë, ku flitet për një institucion në Tabir Sarrail, që merret me mbledhjen, klasifikimin dhe interpretimin e ëndrrave në perandori, sistem i mbyllur i despotizmit oriental në kohën e Turqisë Osmane, si një version i ferrit të një shteti totalitar”,shkruan media serbe B92.

“Ka qenë me të vërtetë e mrekullueshme dhe e mahnitshme që në Shqipërinë staliniste, ku e gjithë kultura ishte nën kontrollin ideologjik, ndërsa kanonet e realizmit socialist drejtonin letërsinë, papritmas një shkrimtar me një shprehje të tillë moderne si Kadare imponoi vetveten”, shkruan kritiku i artit dhe analisti Shkëlzen Maliqi.