EDITORIAL PËR YLBER PILKU I DIBRËS MADHE NË AMERIKË…./ Nga Aqif Ademi

EDITORIAL PËR YLBER PILKU I DIBRËS MADHE NË AMERIKË…./ Nga Aqif Ademi

28
0

 

DIBRANËT JANË KUDO NË HAPSIRAT KOMBËTARE , DHE NËPËR BOTË .Në Amerikë janë tashmë shumë dibranë , ku punojnë dhe jetojnë , por njëri nga këta është dhe humanisti i madh dibran Ylber Pilku,Ku kurë nuk ka rreshtur së ndihmuari në momente të vështira që janë ndodhur dibranët apo shqiptarët ,ku do ku ndodhen . Vjen një kohë kur artistët krijusit nuk mund të jenë indiferent për punët e mira që bëjnë individët të caktuar, ku në rrethana kritike janë të gjendur. Një ndër këto është dhe familja Pilku ,me Ylberin në Amerikë.Ylberi vjen nga një familje me histori , ku ne e kemi shkruar në librin DIBRA E MADHE. Ylberi gjithmonë ghekson ; Nuk është puna të mregullohemi në egzistencën tonë personale gjithmonë në varrësi të mundësive, njeriu është në shpirt human lind i tillë , sot ka pasanikër që nuk shqetësohen për humanizmin e njerëzve në nevojë , mos prit kurrë humanizëm nga njerëz që vijnë nga bota e krimit apo nga afera koruptive , por duhet të presim nga njerëz që kanë krijuar pasuri me djersën e tyre , dhe vërtetë ashtu na shoqëron llogjika e kohës moderne .Ylber Pilku ka vite që ndodhet në Amerikë , dhe ka qenë i suksesëshëm në punët e tij në atë kontinent të largët , por ai kurrë nuk e largoj vëmendjen nga Dibra nga historia e saj , nga vlerat e mëdha historike kulturore që ka .Ai është prezent në evenimentet që zhvillohen në Dibër, por ai ka sakrifikuar në shkëlqimin e vlerave historike të Dibrës , për të mos i përmdndur ndimesën financiare që ka akorduar , për realizimin e shumë veprave artistike , qoftë libra sumboziume dokumentare ndihma në njerëz në nevojë , në Kosovë në Tiranë , apo në aktivitetet që zhbillohet nga dibranët dhe shqiptarët në Amerikë .Ylberi i dha përjetësi figurës së madhe Iljas Pashë Dibrës duke bërë të mundur bustin e tij me shpenzimet e tij , që është vendosur në Peshkopi .Ndjenja e madhe kombëtare , që e karakterizon , dashuria për vdndlindjen bënë si shkas për ta kthyer shtëpinë e tij lluksoze në një muze ku ka rënditur të gjithë figurat historike të rëndësishme të kombit . .

Humanizmi i tij i kalon kufijtë në ndihmat për UÇK E KOSOVËS.Kush është drejtuar Ylber Pilkut për ti ndihmuar , ai ka qenë i gatëshëm në çdo moment i ka ndihmuar .Jetën në Amerikë fillimisht nuk e ka pasur të lehtë por me punë seriozitet dhe optimizëm ja doli duke qenë sot biznesmen i suksesëshëm, dhe ndjehet mirë me punën e tij si familje , por nuk është i qetë kur atdheu i tij nuk është mirë .Dashuria për vendin trojet shqiptare , Ylberi vjen dhe i viziton shpeshë në Tiranë Durrës Prishtinë Shkup e në qytete të tjera shqiptare ..Ylber Pilku qëndëron në ikonën e tij si shpirt human duke e përsosur çdo ditë emërin e një patrioti të vërtet dibran , që po bën kaq shumë për njerëzit në nevojë për dibranët apo shqiptarët ku do ku janë .Jeton në koherent të ngjarjeve që zhvillohen në hapsirat shqiptare .Tek Ylberi shohim njeriun e fisëshëm , njeriun e punës të shoqërisë të miqësisë të familjes të humanizmit të njeriut të konpletuar në dimensionet e tij jetësore në përditëshmëri, ku do që ndodhet .Si Ylberi në Amerikë ka shumë dibranë ,që janë të suksesëshëm dhe kanë dhënë kontribut për origjinën e tyre dhe për çështjen kombëtare Duhet të jemi të bashkuar thekson Ylberi këtu në Amerikë ,që të ndihmojmë sa më shumë ,për Dibrën , që të mos e lemë që ajo të rënkoj në vete nga politika sllave , QË PËR FAT TË KEQ AKOMA ËSHTË MURI NDARËS MES Dy Dibrave, o sot o kurë koha punon për shqiptarët . Z Pilku dhe kohët e fundit ka dhënë kontributin e tij dhe për këtë epideminë që pllakosi globin, për organizimin e ndihmave për në Dibrën E Madhe.Ai përsëri shprehet , përderi sa njerëzia nuk është e përjetëshme , duhet me qenë më njerëzor më të qetë më të dashur më human më shpirt mirë , nuk ka kohë për mënxira për hidhërime për egoizëm apo xhelozira , por për paqë lumturi e njerëzillëk .. kjo moto e sinqertë e Ylberit na frymëzon dhe na mbush me krenari të ligjëshme e me ndjenja të larta e të qenurit dibran dhe ndjehemi krenar për emërin që kanë lënë dibranët nëpër botë .Ylber Pilku është krenari mirnjohje për të gjithë ne dibranët dhe të gjithë shqiparët kudo ku janë .

MIRNJOHJE YLBER PILKU PËR HUMANIZMIN TËND QË STË KA MUNGUAR KURRË .NDERIME DHE MIRNJOHJE NGA NE KRIJUESIT E ARTIT DHE KULTURËS ,QË SHPESHË HERË NUK KA QENË E VOGËL. GADISHMËRIA JUAJ PËR NDIMESË … FAL SHPIRTIT TËND TË MADH PREJ HUMANISTI….