Çelet në ambientet e Muzeut Historik Kombëtar ekspozita “Piktorët Ulqinakë në Tiranë”

Çelet në ambientet e Muzeut Historik Kombëtar ekspozita “Piktorët Ulqinakë në Tiranë”

708
0

Çelet në ambientet e Muzeut Historik Kombëtar ekspozita “Piktorët Ulqinakë në Tiranë”. Në ceremoninë e hapjes morën pjesë Drejtoresha e Shtëpisë Botuese “Toena”, znj.Irena Toçi, Drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, Dr. Dorian Koçi, artisti dhe kritiku i artit, z. Abaz Hado, Prof. Dr. Josif Papagjoni, kritik arti, Nënkryetarja e Parlamentit të Shqipërisë, znj.Vasilika Hysi, Nënkryetari i Parlamentit të Malit të Zi, z. Genc Nimanbegu dhe Ambasadori i Kosovës në Shqipëri z. Sylë Ukshini.

Image may contain: 4 people, people standing

Në fjalën e tij përshëndetëse Drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, Dr. Dorian Koçi, u shpreh se: “Është një kënaqësi e madhe t’ju kemi sot këtu në këtë ekspozitë, ku më kanë befasuar pikturat me përshkrimin, ndërtimin dhe ndërthurjen e ngjyrave, të cilat shprehin dhe na paraqesin artin ulqinak dhe qytetin e Ulqinit me karakteristikat e tij”.

Image may contain: 3 people, people smiling, suit and indoor

Në fjalën e tij z. Abaz Hado tha se: “Arti i piktorëve nga Ulqini është një moment i bukur i shkëmbimit të vlerave tona mbarëkombëtare. Piktorët e Ulqinit nuk sjellin vetëm dritën e qytetit, por dhe një atmosfere moderne piktorike që kërkon subjektet në formë të ritmit dhe dinamikës së objekteve që organizohen në çdo element”.

Image may contain: 4 people, people standing and indoor

Prof. Dr. Josif Papagjoni u shpreh se: “Ajo çfarë mund të fiksojë një piktor nga Ulqini janë: qyteti bregdetar me një histori të lashtë, kështjella, tërbimi dhe puthja e valëve mbi shkëmbinj, blerimi i butë dhe lulnajën këndellëse sipër tij, traditat e rrepta shqiptare, baladat dhe gjithë antropologjinë e tij të përvijuar nëpër shtresime kulturore shekullore. Këto piktura janë të punuara mirë dhe detaje”.

Image may contain: indoor

Në ekspozitën “Piktorët Ulqinakë në Tiranë” prezantohen me punimet e tyre piktorët nga Ulqini: Bilal Nikeziq, Edin Kapllani, Jozo Koçoviq, Mersiha Resulbegoviq Mavriq, Naser Hasa, Vahida Hasanaga Nimanbegu, si dhe pikturat e piktorëve të ndjerë Gjergj Noc Martini dhe Rudi Goga.

Image may contain: 3 people, people standing and indoor

Ekspozita “Piktorët Ulqinakë në Tiranë” u organizua nga Instituti i Librit dhe Promocionit, Muzeu Historik Kombëtar dhe Organizata Turistike Ulqin dhe do të qëndrojë e hapur për publikun deri më 31 Mars 2019, në sallën e madhe të ekspozitave pranë Muzeut Historik Kombëtar.