‘Atlantisi Rus’, liqeni që mban nën të thesare deri 2000 vjeçare

‘Atlantisi Rus’, liqeni që mban nën të thesare deri 2000 vjeçare

106
0

Atlantisi Rus” përmban thesare prej 2.000 vjetësh dhe varret e civilizimeve parahistorike që datojnë nga Epoka e Bronzit deri në kohën e Genghis Khanit.

Një “Atlantis Rus” është ‘ringjallur’ nga thellësitë e një liqeni të madh të krijuar nga shkrirja e Siberisë, duke zbuluar varre të njerëzve prehistorikë të mumifikuar dhe thesare të tjera.

Arkeologët po shqyrtojnë varrezat e civilizimeve parahistorike që datojnë nga Epoka e Bronzit në kohën e Genghis Khanit tani që uji është tërhequr për disa javë.

Sidomos i pasur në gjetjet janë nekropolet nga koha e një popullsie të lashtë Hun që mbizotëronte në vend rreth 2000 vjet më parë.

Deri në fillim të korrikut, uji do të ngrihet përsëri dhe do të mbulojë përsëri varret deri në 50 metra të thellë, të ngrirë në dimër, derisa të tërhiqet plotësisht verën e ardhshme ndaj edhe kjo është periudha më e mirë e vitit për të bërë kërkime.

Gjetjet e fundit përfshijnë mbetjet e dy “stilistet” pjesërisht të mumifikuara prehistorike të varrosura me mjetet e tregtisë së tyre.

Një e quajtur ‘Bukuroshja e Fjetur’, e veshur me mëndafsh për jetën e përtejme, fillimisht besohej të ishte një priftëreshë, por tani mendohet të jetë një projektuese veshjesh prej lëkure.

Tjetra besohet të ketë qenë një endëse që e mori gishtin e saj prej druri të mbushur brenda një qese për qepje në jetën e përtejme.

Së bashku me to janë gjetur edhe një seri bizhuterish apo objektesh që kanë marrë me vete ‘për në botën e përtejme’.

loading...