Ajo se çfarë i ndodhi këtij astronauti mund të bëjë që NASA...

Ajo se çfarë i ndodhi këtij astronauti mund të bëjë që NASA të mos dërgojë kurrë më njerëz në hapsirë

388
0

Një astronaut i NASA-s, i cili kaloi një vit në hapësirë ​​tani ka ADN të ndryshëm nga vëllait të tij binjak – një zbulim që mund t’i ndalonte njerëzit që shkojnë ndonjëherë në Mars. Scott Kelly kaloi më shumë se 500 ditë në hapësirë, por kur ai u kthye, një bateri e testeve zbuloi diçka befasuese. ADN-ja e Scott, e cila më parë ishte identike me vëllain e tij të astronautit Mark, kishte ndryshuar dukshëm. NASA tha: “Telomerat e Scott-it (skajet e kromozomeve që shkurtohen me moshën tuaj) në të vërtetë u bënë më të gjatë në hapësirë. “Ndërsa ky zbulim u paraqit në 2017, ekipi verifikoi këtë ndryshim të papritur me teste të shumta dhe testime të gjenomikës. Përveç kësaj, një gjetje e re është se shumica e atyre telomeres u shkurtuan brenda dy ditëve nga kthimi i Scott në Tokë. ” Dhe megjithëse shumica e gjeneve të Scott-it u kthyen mbrapa pasi ishin në Tokë për disa kohë, disa prej tyre nuk vepruan. Rreth 7% e gjeneve të tij kanë treguar ndryshime afatgjate ose edhe të përhershme.

 

Scott tha: “Kam lexuar në gazetë një ditë tjetër se 7% e ADN-së im kishte ndryshuar përgjithmonë.

 

“Dhe unë jam duke e lexuar atë, unë jam si,” Huh, edhe kjo është e çuditshme. ”

 

Studimi i ADN-së së Scott-it mund të ketë implikime të mëdha në planet e NASA-s për t’i vënë njerëzit në hapësirë ​​gjatë një kohe të gjatë.

NASA – si dhe misioni i SpaceX i Elon Musk – janë duke kërkuar në të mundësinë e astronautëve që udhëtojnë në Mars.

 

Por një udhëtim i tillë do të duhej të paktën tre vjet.

 

Dhe tani shqetësimet janë ngritur që trupi i njeriut nuk mund të përballojë një mision të tillë, me ADN-në në trup transformohet rrënjësisht me efekte të panjohura.