73 VITE ME PARE , LEVIZJA E PARE ANTIKOMUNISTE NE EUROPEN LINDORE

73 VITE ME PARE , LEVIZJA E PARE ANTIKOMUNISTE NE EUROPEN LINDORE

509
0

Perg. : Gëzim Vuçaj

 

Ka qënë Unioni mbarëkombëtarë i shoqates së ish të përndjekurve politik , dega M.Madhe e cila ka organizuar takimin në përkujtim të njëres prej ngjarjeve historike të treves M.Madhe , nga më te lavdishmet dhë më të pergjakurat . 25-së Janari i vitit 1945 është data kur Malësoret , krijuan Lëvizjen Antikomuniste , jo vetëm në M.Madhe , Shkodren , Shqiperinë , por edhe më gjërë . Këte Levizje e ka drejtuar dhe ullëhequr Major Llesh Marashi . Është disi e çuditshme përse ënde sot vijon “çensura” dhe anashkalohet ky fakt , gjithësesi kjo është mbase një te-h më vehte , por ajo që vlen të citohet ështe fakti se sot pikrisht me 25 Janar të vitit 2018 , Shoqata e Unionit mbarëkombëtar dega M.Madhe edhe njëherë ë solli në kujtesë këtë ngjarje . Kësisoj në fillim të fjales së tij , kreu i këtij Unioni z. Luigj Gega ka falenderuar pjesmarrësit në këte dite kujtese , por mbi të gjithë ka vlersuar pjesmarrjen e ish presidentit të Republikes z. Bujar Nishani . Më tej në fjalen e tij referuese publicisti dhe historiani Ndue Bacaj , është ndalur duke sjellë në qënder të vëmendjes kontributin dhe vlerat e kësaj kryengritje , si dhe jehonen e bërë nderkombëtarisht nga kjo levizje antikomuniste në vendin tonë .  Nderkohë që Presidenti i Unionit mbarëkombëtarë të ish të përndjekurve politik Shqiptarë z. Besim Ndregjoni , vecmas të tjerave ka theksuar se : Viti 2018 , shpallet pikrisht këtu në zemren e M.Madhe , në këtë trevë të lëvizjes antikomuniste , si viti i gjetjes së eshtrave të të zhdukurve nga rregjimi komuinist , të 4500 personave .

Më pas në fjalen e tij Besim Ndregjoni ka theksuar se pa gjetjen e këtyre eshtrave , pa faljen publike nuk mund të ketë paqe sociale mes shtresave . Takimin e kanë përshendetur Kryetari i PD-së M.Madhe Anton Kokaj , gjithashtu dhe mjaftë prej familjarve të ish të persekutuarve politik . Me mjaftë interes është dëgjuar edhe fjala përshendetëse e z. Filip Guraziu i cili përshendeti në emer të Unionit të ish të përndjekurve politik dega Shkoder . Duhet të jemi të bashkuar , për të fituar e ka mbydhur fjalen e tij z. Filip Guraziu . Natyrisht që prania në këtë ditë kujtese e ish presidentit të Republikes z. Bujar Nishani , këtij personaliteti i cili e ka nderuar dhe vlersuar M.Madhe disa herë , ndaj ndera me nder vlersohet është theksuar nga  organizatoret të cilet i kanë dorzuar titullin e nderit të Unionit .

Këte motivacion për ish presidentin e Republikes z. Bujar Nishani e ka lexuar njera nga pinjollet e atyre burrave që diktatura nuk jua kuresu rinin e tyre , por ia ndrydhi në burgjet e saja , eështe fjala për znj. Mimoza Rexhvelaj . Në fund ish kreu i shtetit z. Bujar Nishani , ka falenderuar edhe një herë organizatoret dhe mbi të gjitha ka çmuar trimërinë dhe fisnikërinëe Malësorve , të cilet kanë dhënë shumë gjakë për fjalen e lirë .