Zgjedhjet në Itali, fiton Lëvizja “5 Yjet” dhe Lega Nord, rënie e...

Zgjedhjet në Itali, fiton Lëvizja “5 Yjet” dhe Lega Nord, rënie e PD-së së Renzit

404
0

Surpriza e zgjedhjeve në Itali Lëvizja “5 yjet” dhe Lega. Megjithëse të dhënat e votimit në zgjedhjet nacionale janë ende të pjesshme, kuadri që del në pah është ajo e një Italie të ndarë në tre, pa asnjë shumicë. Lëvizja “5 yjet” në Jug dhe Ishujt dhe arrin në 31%, qendra e djathtë është koalicioni i parë me 37% dhe fiton në qendrën e Veriut, me Ligën përpara. Me një rënie të mprehtë në Partinë Demokratike, qendra e majtë merr vetëm Toskanën dhe Trentino Alto Adige. Vendimi që del nga sondazhi i vendeve është i qartë: Lëvizja me 5 yje triumfon, por gjithashtu feston Lega, e cila tejkalon 17.6% dhe tejkalon Forza Italia, e cila ndalon në rreth 15%. Humbje e madhe është për Partinë Demokratike, e cila sillet rreth 20%. Dhe me këto shifra, nuk do të ishte e mjaftueshme as një ‘marrëveshje e gjerë’ me Fi që të jetë në gjendje t’i japë jetë shumicës. Pjesëmarrja përfundimtare ishte 73% kundrejt 75.27% në vitin 2013, kur u votua për dy ditë. Përqafime, buzëqeshje dhe duartrokitje mes militantëve të M5, për një rezultat tashmë të definuar si ‘historik’, tension në Nazareno, ku ka pak dëshirë për të folur. Për të dëgjuar deklarata fituesish e humbësish duhet të pritet disa orë. Si Luigi Di Maio dhe Matteo Renzi kanë zgjedhur të presin të dhënat përfundimtare, përpara se të komentojnë. Sekretari i PD-së duket një hap prapa. Kur janë numëruar rreth dy të tretat e fletëve të votimit, Qendrës së djathtë do t’i shkojnë sipas llogaritjeve rreth 250-260 vende në Dhomë (me shumicën e ligës brenda koalicionit në krahasim me Forza Italia) dhe 130-140 vende në Senat. Sipas vlerësimeve, M5 duhet të ketë 230-240 vende në Dhomë dhe 110-120 vende në Senat. Shumë larg Qendra e majtë e udhëhequr nga Partia Demokratike me rreth 110-120 vende në Dhomë dhe 45-55 vende në Senat. Shumica politike e nevojshme në Kuvend është 316 vende, ndërsa në Senat dhe 158 vende. Partia demokratike me deri tani ka fituar me 19%, ndërkohë që Lega Nord me17,6% kalon Forza Italia-n e Berlusconit, që ka 14,6%.

 

Ndërkohë partia e qendrës së djathë, “Fratelli d’Italia” arrin në 4,1% dhe Noi con l’Italia-Ude 1,1%.

Partitë e qendrës së majtë nuk arrijnë të kalojnë pragun e 3%-it. Por zhgënjimi më i madh i përket partisë Leu, e cila nuk i kalon 3,2%. Ndërkohë Civica popolare Lorenzin 0,5% dhe ‘Italia Europa insieme’ 0,7%.

 

Gjithmonë sipas projeksioneve të La7 për Dhomën gjithashtu shohim M5 në 32.1%, PD në 19.0% dhe Lega në 17.5%, edhe në këtë rast përpara Fi, e cila qëndron në 14.1%. Fratelli d’Italia marrin 4.1%, ndërsa Noi con l’Italia 1.1%. + Evropa është 2.7%, Leu është 3.5% dhe Civica Popolare 0.5%.

Së fundmi Italia Europa insieme 0.6%. Megjithatë, nëse të dhënat përfundimtare do të konfirmonin të dhënat paraprake, asnjë forcë politike nuk do të arrinte në 40%, pragun e nevojshëm për formimin e një qeverie. Dhe numri i koalicioneve të mundshme të së ardhmes janë një rebus.