Kriza për ushqim vazhdon dhe uria akute po rritet

Kriza për ushqim vazhdon dhe uria akute po rritet

503
0

124 milion njerëz në 51 shtete kanë përjetuar nivele të larta të pasigurisë ushqimore, lajmëron raporti i ri

 

26 Mars 2018, Romë – Një raport i ri ngre alarmin lidhur me rritjen e nivelit të urisë akute. Rreth 124 milionë njerëz në 51 shtete u prekën nga pasiguria ushqimore akute gjatë 2017 – 11 milionë më shumë njerëz se një vit më parë – sipas edicionit të fundit të Raportit Global mbi Krizën Ushqimore. Raporti përkufizon pasigurinë akute ushqimore si uri aq të thellë që përbën një kërcënim të menjëhershëm për jetën ose jetesën. Rritja kryesisht i atribuohet konfliktit të ri apo të rritur dhe pasigurisë në Myanmar, Nigerisë veri-lindore, Republikës Demokratike të Kongos, Sudanit Jugor dhe Jemenit. Kushtet e shtuara të thatësirës rezultuan gjithashtu me korrje të njëpasnjëshme të ulta në vendet që tashmë përballen me nivele të larta të pasigurisë ushqimore dhe kequshqyerjes në Afrikën lindore dhe jugore. Raporti u paraqit nga Bashkimi Europian, Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO) dhe Programi Botëror i Ushqimit i Kombeve të Bashkuara (WFP) në një sesion informimi që zhvillohet çdo vit nga një grup i partnerëve humanitarë ndërkombëtarë (lista e plotë më poshtë) për vendet anëtare të OKB-së në Romë. Raporti konstaton se kriza ushqimore përcaktohet gjithnjë e më shumë nga shkaqe komplekse siç janë konflikti, tronditjet ekstreme klimatike dhe çmimet e larta të ushqimeve bazë, që shpesh veprojnë në të njëjtën kohë. Situata e zbuluar nga Raporti Global nënvizon nevojën urgjente për veprim të njëkohshëm për të shpëtuar jetën, mjetet e jetesës dhe për të trajtuar shkaqet rrënjësore të krizave ushqimore, thanë partnerët.

 

 

Shkaktarët e konfliktit dhe të ndryshimeve klimatike

 

 

Konflikti vazhdoi të jetë nxitësi kryesor i pasigurisë ushqimore akute në 18 vende – 15 prej tyre në Afrikë ose në Lindjen e Mesme. Kjo është arsyeja kryesore për shumicën e rasteve të pasigurisë ushqimore akute në botë, që zënë 60 për qind të totalit global, ose 74 milionë njerëz. Fatkeqësitë klimatike – kryesisht thatësira – ishin gjithashtu shkaktarë të mëdhenj të krizave ushqimore në 23 vende, dy të tretat e tyre në Afrikë dhe ishin përgjegjës për shtyrjen e rreth 39 milion njerëzve në pasiguri të thellë ushqimore. Konflikti, fatkeqësitë klimatike dhe forca të tjera shpesh kontribuojnë në kriza komplekse që kanë pasoja shkatërruese dhe afatgjata mbi jetesën e njerëzve. Komunitete të tëra dhe më shumë fëmijë dhe gra kanë nevojë për mbështetje ushqimore në krahasim me vitin e kaluar dhe nevojiten zgjidhje afatgjata nëse duam ta ndryshojmë këtë prirje.

 

Një rrugë e vështirë përpara

Konflikti ka të ngjarë të mbetet një nga elementët kryesorë të krizave ushqimore në vitin 2018, duke ndikuar në Afganistan, Republikën e Afrikës Qendrore, Republikën Demokratike të Kongos, Nigerinë veri-lindore dhe rajonin e Liqenit të Çadit, Sudanin e Jugut, Sirinë dhe Jemenin si dhe Libi e Sahelin qendror Mali dhe Niger), sipas raportit. Jemeni do të vazhdojë të jetë më së shumti qendra e krizës më të madhe ushqimore deri tani. Situata pritet të përkeqësohet, veçanërisht për shkak të qasjes së kufizuar, kolapsit ekonomik dhe shpërthimit të sëmundjes.

Mesazhet kryesore në publikimin e raportit ishin:

“Uria dhe pasiguria ushqimore prekin jetët e miliona njerëzve në mbarë botën. Përpara fatkeqësive të shkaktuara nga njeriu apo ato natyrore, ne duhet të kemi një reagim më të fuqishëm dhe strategjik global ndaj krizave ushqimore. Raporti Global është një mjet i rëndësishëm në vendosjen e humanizmit në praktikë dhe të na mbështesë në luftën tonë të përbashkët kundër urisë “, tha Komisioneri i BE për Ndihmën Humanitare dhe Menaxhimin e Krizave Christos Stylianides. Neven Mimica, Komisioner i Bashkimit Evropian për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ndërkombëtar, tha: “Krizat e ushqimit mund të bëhen më akute, të vazhdueshme dhe komplekse, duke pasur parasysh trendet aktuale dhe shkaqet e tyre rrënjësore me pasoja shkatërruese në jetën e miliona njerëzve. Unë jam plotësisht i përkushtuar që ta shtyj më tej këtë qasje, ndërsa jam i bindur se rritja e dialogut global, planifikimi i përbashkët dhe përgjigjet e koordinuara do t’i mundësojnë BE-së, vendeve partnere si dhe partnerëve ndërkombëtarë që të trajtojnë më mirë shkaqet rrënjësore të krizave ushqimore ” Në një mesazh video, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së António Guterres tha: “Raportet si ky na japin të dhënat dhe analizat jetësore për të kuptuar më mirë sfidën e urisë. Kjo lidhet me ne për të ndërmarrë veprime për plotësimin e nevojave të atyre që përballen me goditje të përditshme të urisë dhe për të trajtuar shkaqet e saj rrënjësore. ” “Ne duhet të pranojmë dhe të adresojmë lidhjen midis urisë dhe konfliktit nëse duam të arrijmë zhdukjen e urisë. Investimi në sigurinë ushqimore dhe në jetesë në situata konflikti shpëton jetën, forcon elasticitetin dhe gjithashtu mund të kontribuojë në ruajtjen e paqes”, tha drejtori i përgjithshëm i FAO-s, José Graziano tha da Silva. “Pasojat e konfliktit dhe të ndryshimeve klimatike janë të mprehta: miliona njerëz  në gjendje shumë të rëndë, madje edhe të dëshpëruar, të uritur. Luftimet duhet të ndalen tani dhe bota duhet të bashkohet për të shmangur këto kriza që ndodhin shpesh përpara syve tanë. Kriza e ushqimit tregon përmasat e krizave të sotme, por na tregon gjithashtu se nëse bashkojmë vullnetin politik dhe teknologjinë e sotme, mund të kemi një botë më paqësore, më të qëndrueshme dhe ku uria të kthehet në histori të së kaluarës “. David Beasley, Drejtor Ekzekutiv i WFP.