Gruaja indigjene shpërthen në lot teksa Amazona digjet

Gruaja indigjene shpërthen në lot teksa Amazona digjet

356
0

Një grua indigjene Pataxó qan, ndërsa Amazon vazhdon të digjet pas saj, duke shkrumbuar zonën pyjore më të madhe në tokë.

 

Mes klithjeve dhe zemërimit ndaj reagimit të ngadaltë të qeverisë, indigjenët nuk kanë qenë në gjendje të ndalojnë zjarret shkatërruese që kanë lënë gjysmën e Brazilit të mbuluar nga tymi.

Gruaja Pataxó thotë: ‘Për dy vjet ne kemi luftuar ta ruajmë  rezervatin tonë dhe këta hynë dhe e dogjën. ‘Ata janë duke shkatërruar lumenjtë tanë, burimet tona të jetës dhe tani kanë ndezur rezervatin tonë’. Vendasit thonë se zjarret janë vënë me qëllim për të krijuar kullota  për bagëtitë, në përpjekje për të rritur ekonominë e Brazilit,  nën presidentin e ashpër Jair Bolsonaro.

Përkundër protesta e ndërkombëtare jashtë vendit, skenat apokaliptike nuk tregojnë shenja të ngadalësimit të flakëve, duke vrarë mijëra jetë të egra dhe shkatërruar habitatin e tyre.