Gazetari Nefail Maliqi ne Gjenevë kërkon nga kolegët zviceran që emrin “Kosovo”...

Gazetari Nefail Maliqi ne Gjenevë kërkon nga kolegët zviceran që emrin “Kosovo” ta perdorin në shqip: Kosovë!

408
0

Gjenevë, 9  nentor  -Neser me 10 dhejtor eshte diat e te drejatve te njeriut, njekohesisht edhe eshprehjes se lire q enekupton rrespekti dhe tolranca me spopujve, perfshire ketu edhe gjuhën. Po sa rrespektohet Kosova apo toponimeta e ketij vendi me te ri ne Evropë? Kjo eshete nje petje ne vehte qe duhet hapur debat ne mediat kosovare..

 

Mbi njezet vite nga clirimimi dhe mbi dhjete vjet pamveresie te Kosoves ende emri i ketij vendi perdoret si “Kosovo” jo vetem nga serbet e ruset, por edhe nga evropianët dhe mediat tjera boterore (?!) duke mos rrespektuar gjuhen shqipe apo shumicen e popullsise se shtetin me te ri ne Evropë te njohur nga SHBA, Zvicra dhe shumica e vendeve anetare te BE-së e cilat sot eshte anetare e shume organizatave nderkombetare sportive e kulturore, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

 

Koleget zvicera: Si mud ta perdorim emrin Kosove ne shqip kur presidenti apo ministrat e juaj kosovar e perdorin “Kosovo”?!

 

Jo pse në Zvicer jetojne rreth 300 mije shqiptare, por pse shteti me i ri ne Evropë Kosova eshte e banuar me shumice shqiptare emrin Kosovë duhet qe emri KOsOVË te perdoret ne shqip dhe jo si e kane perdorur serbet ne kohen e Miloshevicit, ku ky mjedi ishte i okupuar nga Serbia, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Gazetar yne i njohur shqiptar në Gjenevë Nefail Maliqi ka keruar  nga koleget zviceran që emrin “Kosovo” ta perdorin ne shqip Kosovë! Ai kete ide e ka aplikuar ne nje shkrim pilot ne gazeten prestigjioze zvicerane e cila ka rrespektuar kekresen e gazetarit tone Nefail Maliqit (autor i shkrimit) i cili emrin e Kosoves e përdor ne shqip e jo ne gjuhen serbe apo sllave “Kosovo” ?!

 

Nese mediat zvicerane apo ato boterore e perdorin emrin Kosoves ashtu sikur serbet apo sllavet si “Kosovo” a thua jane fajtore keta kolege, sigurisht se jo. Ne bisede me disa shefa te gazetave zvicerane ata kane deklaruar për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicer se kete nuk e ka kerkuar deri tash askush nga autoritet kosovare ne Prishtinë.

 

Madje sipas kolegeve zvicerane dhe dhe gazetareve boteror ne Gjenevë “vendi yne edhe pse e ka njhur shtetin e Kosovës, ne s’mund ta perdorim emri e saj ne shqip Kosovë, kur presidenti dhe minsitrat kosovare sa flasin apo sa here i marrim ne interviste, ata vete i thone Kosoves – “Kosovo”?!

Per fund kjo kerkse apo intervneim i gazetarit shqiptar tek koleget zvicerane qe Kosove ta perdorin ne shqip ka hasur ne mirëkuptim edhe pse kjo s’shte pune e gazetareve por pikerieshrt e ambasadorve apo knusltavwe qe s eopaku ne Zvcer jane 5-6 (Koovëws, Sqhiperise etj ne Gjenvë dhe Bernë) si qeverise se Kosovës shteteve, sepse lobim nuk vetem vetem pjesemarrja nepër konferenca (ku darka e darka) apo nëse ne to flitet vetem per dilogun me Serbinë?!