Dieta e shtatorit, si të humbni peshë pas pushimeve të verës

Dieta e shtatorit, si të humbni peshë pas pushimeve të verës

241
0

Pas ngrënies së tepërt në gusht, është koha për dietë. Pushimet kanë mbaruar, por mes oreksit, drekave dhe darkave me miqtë keni vënë disa kile shtesë. Mos u shqetësoni, sepse ekziston një zgjidhje: ndiqni dietën “Shtator”, e bërë posaçërisht për të humbur peshë pas verës, e rekomanduar nga ekspertja e ushqimit, Dr. Carla Lertola.

“Protagonistët janë, si gjithmonë, produktet sezonalë, më të mirë dhe të pasur me lëndë ushqyese”, thotë dietologia. “Dhe nëse rikuperimi i ritmeve të zakonshme të jetës ju shkakton pak ankth, ju mund ta mbani lehtësisht nën kontroll me anë të Omega 3 që gjendet tek peshku dhe triptofanit që sigurohet nga qumështi dhe kosi”. Por le të shohim më në detaje dietën që duhet ndjekur.

Dieta e shtatorit, çfarë të blini?

Ky plan ushqimor siguron 1400-1500 kalori në ditë dhe është i shkëlqyeshëm për të humbur peshë pas kthimit nga pushimet. Baza e kësaj diete janë perimet, bishtajoret, frutat dhe peshku.

Perime dhe bishtajore: Panxhar të kuq, borzilok, brokoli, karota, lakër, kastravecë, çikore, qepë, fasule, fasule jeshile, kopër, kërpudha, sallatë, marule, patëllxhanë, nenexhik, patate, speca, domate, presh, rrepë, rukola, selino, soje, kungull i njomë.

Fruta: Shalqi, banane, hurmë, gështenja, fiq, dardhë, shegë, pjeshkë, rrush të bardhë dhe të zi.

 

Peshk: Açuke, alalunga, barbun, gocë, peshk shpatë, sardele.

 

Dieta e Shtatorit, plani për çdo ditë

 

E hënë

 

Mëngjesi: Kafe ose çaj, qumësht i skremuar, biskota integrale

 

Paraditja: Mollë

 

Dreka: Bukë integrale me gjizë dhe limon, supë me kungull të njomë

 

Pasditja: Dardhë

 

Darka: Omëletë me kërpudha, sallatë jeshile e përzier, bukë integrale

 

E martë

 

Mëngjesi: Kafe ose çaj, kos me fruta me pak yndyrë, bukë integrale e thekur dhe me një lugë çaji mjaltë

 

Paraditja: Rrush

 

Dreka: Makarona dhe fasule të kuqe, sallatë lakër

 

Pasditja: Mollë

 

Darka: Përzierje e perimeve të pjekura, bukë integrale

 

E mërkurë

 

Mëngjesi: Kafe ose çaj, qumësht i skeremuar, biskota integrale me dy lugë gjelle reçel

 

Paraditja: Dardhë

 

Dreka: Oriz me barbun, karota me limon

 

Pasditja: Kumbulla

 

Darka: Mish viçi me rukola dhe limon, karota të ziera, bukë gruri integrale

 

E enjte

 

Mëngjesi: Kafe ose çaj, kos me pak yndyrë, drithëra

 

Paraditja: Mollë

 

Dreka: Supë perimesh, djathë Mozzarella, sallatë me koper

 

Pasditja: Rrush

 

Darka: Qiqra të ziera me qepë dhe selino, sallatë jeshile e përzier, bukë gruri integrale

 

E premte

 

Mëngjesi: Kafe ose çaj, kos të bardhë me pak yndyrë, drithëra

 

Paraditja: Pjeshkë

 

Dreka: Fileto pule në skarë me qepë të pjekura, bukë integrale

 

Pasditja: Mollë

 

Darka: Sardele të grira me fasule jeshile, bukë integrale

 

E shtunë

 

Mëngjesi: Kafe ose çaj, qumësht i skremuar, biskota të thata

 

Paraditja: Mollë

 

Dreka: Makarona integrale me bizele dhe nenexhik, speca të pjekur në skarë

 

Pasditja: Dardhë

 

Darka: Kofshë pule të pjekur, sallatë me panxhar të kuq, bukë integrale

 

E diel

 

Mëngjesi: Kafe ose çaj, kos të bardhë me pak yndyrë, drithëra

 

Paraditja: Kumbulla

 

Dreka: Barbun i zier, brinjë të pjekura në skarë, bukë integrale

 

Pasditja: Rrush

 

Darka: Makarona me patëllxhan, rukola turshi dhe domate. /Burimi: Revista Psikologjia/