Stili i jetes dhe pjelloria: ekziston një lidhje e rëndësishme

Stili i jetes dhe pjelloria: ekziston një lidhje e rëndësishme

486
0

Sistemi riprodhues është i domosdoshëm për trupin tonë për të kryer atë që është misioni biologjik i qenies njerëzore, kjo është detyra e rëndësishme. Gjenetikisht, në nivel kromozomal, varësisht nga fakti nëse është mashkull apo femër, janë disa faktorë që lejojnë prodhimin e hormoneve seksuale mashkullore dhe femërore, të cilat janë vendimtare në riprodhimin, zhvillimin e gonadave, në përkufizimin e karakteristikave sekondare seksuale, dhe në temperamentin e sjelljes së personit.

 

Në veçanti, njeriu ka një mbizotërim të testosteronit, një hormon të proteinave proteinike mjaft anabolic (dmth stimulon sintezën e proteinave në nivelin muskulor, me pasoja të lidhura me forcën dhe fuqinë), ndërsa gruaja ka një strukturë hormonale të tillë që organizmi i saj është programuar të ketë një numër të caktuar të shtatëzanive dhe të tilla që trupi të përgjigjet në mënyrë adekuate për të lejuar fekondimin, ovulimin dhe rritjen e fetusit: hormonet më të përfaqësuara femërore në këtë kategori janë estradioli, i pranishëm në të parën faza e ciklit mbi të gjitha, dhe progestins, të cilat vijnë në modë duke filluar nga fekondimi deri në lindjen e fëmijës.

 

Këta hormone gjithashtu hyjnë në lojë për të përmbushur funksionet e tjera strukturore dhe fiziologjike të organizmit. Ajo që dua të them është se bilanci hormonal kërkon një efikasitet të fortë nga trupi i njeriut dhe shumë shpesh ka ndërprerës endokrine të rrjedhës hormonale fiziologjike që mund të varet nga stili i jetës që ne udhëheqim, dietë, stres dhe shumë më tepër .”Para së gjithash, siç i kam thënë shumë herë pacientëve të mi, dhe në artikuj të tjerë, gjendja e bilancit të trupit dhe gjendja e rezervave të energjisë ndikojnë në rrjedhën e leptinës, e cila arrin hipotalamusin duke përcaktuar një seri ngjarjesh ngjitëse rregullimi fiziologjik dhe metabolik. Në veçanti, sa i përket riprodhimit, rrjedha korrekte e leptinës, e cila përfaqëson një sinjal bollëk, përcakton sekretimin e faktorëve të çliruar për gonadotropinët, sinjale të rëndësishme të rregullimit në nivelin e gonadave “.

 

Mirëqenia nxit instinktin seksual

 

Logjika është si vijon: kur ekzistojnë shenja të mirëqenies, ngopjes dhe shëndetit në qarkullim, organizmi mund të përballojë të kryejë funksione që nuk janë vetëm jetësore për mbijetesë, por edhe sekondare, të cilat përkthehen në dinamizëm, punë, jetë personale , etj., por edhe instinktin e çiftëzimit.Nëse ekzistojnë kushte të tilla që trupi gjen përballë mungesës së mirëqenies dhe shëndetit në formën e një stili të ulur, ushqimi i dobët, stresi i tepruar, të gjithë këta faktorë përkthehen në sinjale të rregulluara në nivelin e trupit, të flukseve hormonale. Cila është pasoja këtë herë? Rezultati është se trupi i njeriut do të duhet së pari të mendojë për përmbushjen e funksioneve të tij jetësore dhe se burimi modest i mirëqenies së pranishme në trup “e çon ” atë në funksione njohëse, vegjetative dhe thelbësore; ndërsa të gjitha stimujt e tjerë sekondarë, duke përfshirë gjendjen pozitive, dëshirojnë të bëjnë gjëra, duke ruajtur tonin e muskujve, dinamizmin dhe madje edhe fuqinë riprodhuese, dështojnë. Kjo është arsyeja pse shumë herë problemi i infertilitetit rrjedh nga shprehitë e këqija të jetesës, dhe jo vetëm ushqimi, por edhe aktiviteti fizik, lëvizja!

 

Mbështetja e fjalës është e natyrshme në aksin hypothalamic-pituitary-gonadal: aktivizimi metabolik dhe aktiviteti fizik ndikojnë ndjeshëm në funksionimin e organeve gjenitale, dëshira seksuale dhe zakonet e këqija të jetesës,  ndikon negativisht në akset hormonale të ndryshme, TSH, GH, por edhe rrjedhën e hormoneve trofike FSH dhe LH. Kjo është e lidhur me amenorrhea, infertilitetit, uljes së dëshirës seksuale, ndryshimit të disponimit dhe metabolizmit.

 

“Mënyra ideale e jetesës për të promovuar pjellorinë”

 

Sa i përket ushqimit, çdo mangësi, sidomos proteinat, vitaminat dhe mineralet duhet së pari të korrigjohen. Ju duhet të keni një mëngjes të madh me karbohidratet, proteinat, një pjesë të lëngshme dhe disa fruta; frutat dhe perimet duhet të jenë gjithmonë të pranishme në ngrënie, dhe një mënyrë e shkëlqyer e marrjes së frutave dhe perimeve përfaqësohet nga centrifuguar (një çift sysh në ditë). Natyrisht, perime të freskëta, sezonale dhe eventuale organike duhet të preferohen.Po aq e rëndësishme është eliminimi i ushqimeve të dëmshme si ato të rafinuara (sheqeri, duke përfshirë kallam, miell të bardhë, oriz të lëmuar, etj.), Prodhime industriale dhe “ushqime të hedhura” dhe për të siguruar proporcione të drejta të karbohidrateve, proteinave dhe ushqimit në çdo vakt. fibrave, për të arritur lehtë “insulinën e qetë” dhe rregullimin e akseve. Gjithashtu me interes është përdorimi i calendula dhe artemisia, herbs me një efekt emmenagogue, që është, për të stimuluar menstruacionet.