Shpiken prezervativët që ndryshojnë ngjyrë kur zbulojnë sëmundjet seksuale

Shpiken prezervativët që ndryshojnë ngjyrë kur zbulojnë sëmundjet seksuale

423
0

 

Një grup nxënësish kanë shpikur një prezervativ që ndryshon ngjyrën kur bie në kontakt me një sëmundje seksualisht të transmetueshme (SST).

 

Prezervativi, i quajtur STEYE, fitoi kategorinë e shëndetit në TeenTech Awards në Londër, i cili është një konkurs vjetor që synon të frymëzojë nga 11 deri në 16 vjeç për të realizuar “potencialin e tyre të vërtetë.

 

S.T.EYE teorikisht do të kishte molekula në gome që do të shkëlqejnë kur bie në kontakt me patogjenë të ndryshëm. Prezervativi do të shkëlqente jeshil për klamidinë, të verdhë për herpes, vjollcë për papillomavirus njerëzor (HPV) dhe blu për sifilizin.

 

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vlerësojnë se ka gati 20 milion raste të reja të SST-ve çdo vit në SH.B.A. dhe shumë raste janë të pa diagnostikuara dhe të pasaportuara. Musaz Naëaz, Daanyaal Ali dhe Chirag Shah nga Akademia Isaac Newton në Londër donin të merreshin me këto nivele të larta të SST.

 

“Ne krijuam S.T.EYE si një mënyrë të re për zbulimin e IST për të ndihmuar të ardhmen e gjeneratës tjetër,” tha Ali për Daily Mail. ”

 

“Ne jemi siguruar që jemi në gjendje t’u japim paqe mendjes së përdoruesve dhe të sigurohemi që njerëzit mund të jenë edhe më të përgjegjshëm se kurrë më parë,” shtoi ai.

 

Daily Dot’s EJ Dickson vë në dukje se ekzistojnë disa pengesa të rëndësishme që duhen kapërcyer: kush nga partnerët është prekur nga SST, si do të zbulojë prezervativi? A do t’i zbulojë ata të dy? A mund të zbulojë SST të shumta?

 

Ndërkohë, është në interesin tuaj më të mirë të qëndroni të sigurt dhe të testoheni rregullisht.