Shkencëtarët: Ja pse shohim ëndrra makthi dhe të frikshme gjatë natës

Shkencëtarët: Ja pse shohim ëndrra makthi dhe të frikshme gjatë natës

411
0

 

Njerëzit kalojnë një të tretën e jetës së tyre duke fjetur, që është një copëz mjaft e madhe, a nuk është kështu? Dhe megjithëse ëndrrat dhe kuptimet e tyre kanë tërhequr interesin për njerëzit për një kohë të gjatë, shkenca e ëndrrave nuk ka shkuar aq larg, kështu që nuk ka shumë të dhëna që i përkasin asaj. Por falë zhvillimit të teknologjisë, është bërë e mundur të studiohet aktiviteti i trurit ndërsa flini, dhe shkencëtarët dhe psikologët në të gjithë botën vazhdojnë të ndajnë rezultatet e tyre, duke hapur kështu ngadalë perdet për temën e panjohur dhe gjithnjë e më interesante.

 

Pse kemi ëndrra të çuditshme?

 

Ndoshta secili prej nesh ka një histori për një ëndërr, ku ndodhin gjëra të çuditshme që na duken si marrëzi totale pas zgjimit. Nëse ndjeheni kurioz të dini pse ndodh kjo, ka disa shpjegime.

 

Çdo person ka ëndrrat e veta unike sepse njerëzit përjetojnë një larmi emocionesh dhe shfaqjesh çdo ditë. Kur bie në gjumë, truri juaj vazhdon të punojë shumë, duke shpërndarë momente në memorie afatshkurtër dhe afatgjatë. Ai krahason ngjarjet që kanë ndodhur kohët e fundit me ato që kanë ndodhur shumë kohë më parë. Kjo është arsyeja pse ju mund të shihni gjëra nga fëmijëria juaj si të luani me një kafshë shtëpiake të vjetër në një vend të ri si vendi ku jetoni aktualisht.

 

E gjitha ndodh gjatë fazës së lëvizjes së shpejtë të syrit që zgjat 10-20 minuta dhe përsëritet disa herë gjatë natës. Kjo fazë njihet edhe si “gjumë paradoksal” për shkak të ngjashmërive fiziologjike me gjendjen e zgjuar të një personi. Në këtë fazë që të gjitha pjesët e trurit bëhen aktive përveç asaj që është përgjegjëse për logjikën. Për më tepër, përqendrimi i serotoninës dhe norepinefrinës të cilat janë neurotransmetues përgjegjës për logjikën zvogëlojnë vëmendjen gjatë gjumit. Prandaj, nuk është për t’u habitur që ëndrrat tona humbasin ndonjë sens të matur të normalitetit. Ne e kuptojmë se gjithçka që sapo kemi parë po ndodhte në ëndrrat tona vetëm pasi zgjohemi.

 

Pse kemi maktha?

 

Po për makthet? Pse shohim apokalipe dhe zombie, përndiqemi dhe skenarë të tjerë jo aq të këndshëm në ëndrrat tona? Shkencëtarët zviceranë dhe amerikanë kryen një eksperiment, ku ata arritën të gjejnë përgjigjen e këtyre pyetjeve. Sipas mendimit të tyre, është një lloj trajnimi i sistemit nervor, i cili ndihmon një person të përballojë emocione negative në jetën reale. Në artikullin e tyre, shkencëtarët shkruajnë se emocionet që ndiejmë në ëndrra na ndihmojnë të zgjidhim presionin emocional dhe të bëjmë një person të gatshëm për streset e mundshme në të ardhmen.

 

Shkencëtarët studiuan aktivitetin e pjesëve të ndryshme të trurit gjatë gjumit duke përdorur një elektroencefalogram. 18 vullnetarë u zgjuan disa herë gjatë natës dhe u pyetën se çfarë ëndrrash po shihnin dhe nëse ato ëndrra ishin makthi. Falë përgjigjeve të tyre dhe analizës së veprimtarisë së trurit, studiuesit kanë identifikuar dy zona të trurit që janë përgjegjëse për makthet. Këto janë insula dhe korteksi midcingulat.

 

Sado interesante të duket, këto 2 pjesë të trurit aktivizohen në të njëjtat situata kur një person ndihet i shqetësuar ose frikësohet në jetën reale. Insula është përgjegjëse për vlerësimin e emocioneve dhe fillon automatikisht, sapo një person të ndjejë ankth. Korteksi midcululues përgatit një person për një reagim adekuat gjatë shfaqjes së një kërcënimi dhe kontrollon mënyrën se si një person sillet kur është në rrezik. Në një studim të mëtejshëm, shkencëtarët zbuluan se ata që kishin makth për më gjatë dhe më shpesh reagonin më pak ashpër ndaj gjërave negative në jetën reale.

 

Deri më tani, bëhet e qartë se mënyra sesi ndërgjegjja jonë komunikon me ne dhe ndihmon në zgjidhjen e çështjeve është ajo që na bën të ndjehemi të shqetësuar. Për shembull, duke parë një ndjekje në ëndrrat tuaja shpesh shoqërohet me çështje të pazgjidhura të një personi në jetën reale, sipas shkencëtarëve. Por siç përmendëm më lart, ëndrrat janë studiuar jashtëzakonisht të pamjaftueshme dhe shumë njohuri interesante janë ende në pritje të zbulimit.

 

Aftësi dhe njohuri të reja, të tilla si të mësuarit se si të luani piano, vendosen në “raftet” e nevojshme në trurin tuaj ndërsa flini. Kjo e bën kujtimin e tyre më të lehtë. Pavarësisht nëse jeni duke u përgatitur për një provim apo thjesht doni të mbani mend listën tuaj të detyrave për nesër, një gjumë i mirë i natës do t’ju ndihmojë.

 

Numri rekord i ditëve që një person ka kaluar pa gjumë është 11. Ne nuk ju rekomandojmë të përsërisni këtë eksperiment, sepse përveç çështjeve serioze të psikikës, ai gjithashtu mund të çojë në një përfundim vdekjeprurës.

 

Njerëzit që nuk flenë mjaftueshëm kanë një oreks të shtuar pasi bie leptina e tyre (hormoni që rregullon oreksin).

 

Brenda 5 minutave të para pas zgjimit, harrojmë 50% të ëndrrave tona. Pas 5 minutash të tjera, harrojmë pothuajse gjithçka që pamë në ëndrrat tona. Sigmund Freud besonte se ky ishte truri ynë duke u përpjekur të hiqte gjithçka nga kujtesa sepse ëndrrat tona ishin mendimet tona të fshehura. Sidoqoftë, ekziston një teori e ndryshme që ekziston sot që thotë që ndezim trurin tonë në maksimum pasi të zgjohemi dhe të harrojmë ëndrrat tona si rezultat i punës së saj aktive.