Si lindi historia e Babagjyshit

Si lindi historia e Babagjyshit

369
0

 

Regjistrimet e para të këtij shenjtori, peshkopi dhe mirëbërësi me origjinë nga Azia e Vogël, datojnë nga shekulli 4 pas Krishtit.

Karakteri i një gjyshi zemërgjerë, i cili u jep dhurata fëmijëve është e pranishme në tregimet dhe legjendat e kombeve në mbarë botën.

 

Emri dhe pamja e këtij gjyshi ndryshojnë nga kultura në kulturë, por besohet se nocioni i Babagjyshit të sotëm është për shkak të besimeve para-krishtere të popujve gjermanë dhe sllovenë, të cilët, me pagëzimin e këtyre popujve, kombinohen me figurën e Shën Nikollës së Krishterë.

 

Por le të fillojmë nga fillimi. Kush sjell dhurata – Santa Claus, Saint Nicholas, Christmas apo? Mund të thuhet se Shën Nikolla është një paraardhës i largët i Santa Claus-it të sotëm. Regjistrimet e para të këtij shenjtori, peshkopi dhe mirëbërësi me origjinë nga Azia e Vogël, datojnë nga shekulli i 4 pas Krishtit.

 

Historia shkon se në jetë ai ishte një përfitues i shkëlqyeshëm që shpërndau tërë pasurinë dhe pronat e tij te të varfrit, dhe ai, i udhëhequr nga një zë i mrekullueshëm, vendosi të përhapë besimin, drejtësinë dhe mëshirën te njerëzit.

 

Me pamjen e tij, ai solli ngushëllim, paqe dhe dashamirësi mes njerëzve. Ishte veçanërisht i dashur për fëmijët.

 

Në traditën gjermane ka qenë aq e zakonshme me shekuj që prindërit të lënë karamele për fëmijët e tyre për Ditën e Shën Nikollës, duke u thënë atyre se është një dhuratë nga ky shenjtor. Ky zakon u zhvendos gradualisht në Krishtlindje, në një kohë kur ndizet bredhi.

 

Në shekullin e 16-të, reformimi i Martin Luterit ndryshoi jo vetëm fenë e krishterë, por edhe karakterin e krijuesit të dhuratave. Përkatësisht,

 

për shkak se protestantët nuk i festonin shenjtorët, ata kishin nevojë për një traditë të re të Krishtlindjes, dhe personazhi i Shën Nikollës u zëvendësua gradualisht me “At Krishtlindje”, e cila u bë pjesë e folklorit britanik gjatë shekullit të shtatëmbëdhjetë.

 

Duke banuar rajonin e Amerikës së Veriut, emigrantët perëndimorë sollën me vete bindjet dhe zakonet e tyre përtej oqeanit në “botën e re”.

 

Sant Niklaus, Saint Niklaus, Sinterklass dhe variacione të tjera të emrit të Shën Nikollës u bashkuan përfundimisht, dhe u krijua Santa Claus emri i të cilit u përdor për herë të parë nga shtypi amerikan në vitin 1773.

 

Gjatë kësaj periudhe Shën Nikolla ngadalë “u shndërrua” në Santa Claus që njohim sot, megjithëse disa nga rekuizitat e pashmangshme – një kostum i kuq, një mantel me lesh, karroca, drerët, u shtuan më vonë.

 

Një nga artistët e parë që përcaktoi pamjen moderne të Santa Claus ishte Thomas Nast, një karikaturist amerikan i shekullit të 19-të, fotografia e të cilit nga Santa Claus në 1863 u shfaq në të përjavshmen Harpers Weekly.

 

Historia që Santa Claus jeton në Polin e Veriut është gjithashtu vepër e Nast, dhe në atë kohë, “gjyshit më të dashur në botë” iu dha një mantel me lesh. Sot, ngjyra tradicionale e kuqe e kostumit të tij, zëvendësoi ngjyrën origjinale të verdhë-jeshile në vitin 1868 kur u shtuan të dy karrocat dhe drerët.

Shperndaje