Pirja e duhanit dyfishin rrezikun e depresionit dhe skizofrenisë

Pirja e duhanit dyfishin rrezikun e depresionit dhe skizofrenisë

333
0

Pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të depresionit dhe skizofrenisë, sipas një studimi.

Ekspertët e Universitetit të Bristol zbuluan se duhanpirësit përballen me gati dy herë rrezikun e zhvillimit të këtyre dy gjendje të shëndetit mendor.

Në studim u morën afro gjysmë milioni njerëz.

Akademikët thanë se nuk mund të provojnë se pirja e duhanit shkakton depresion ose skizofreni, duke paralajmëruar se vetëm gjetën shumë prova për t’i lidhur ato.

Rezultatet, e publikuara në revistën Psychological Medicine, gjithashtu tregoi se njerëzit që vuajnë nga këto dy gjendje kanë më shumë mundësi të fillojnë pirjen e duhanit.

Autori kryesor Dr Robyn Wootton dhe ekipi i saj besojnë se nikotina pengon receptorët e dopaminës dhe serotoninës në tru.

Dopamina është një kimikat që ndodh në mënyrë natyrale dhe rregullon emocionet e njerëzve ndërsa serotoni, i njohur si ‘kimikati i lumtur’ kontribuon në mirëqenie.