Negativiteti është ngjitës! Rrethoje veten me njerëz që arrijnë të nxjerrin më...

Negativiteti është ngjitës! Rrethoje veten me njerëz që arrijnë të nxjerrin më të mirën në ty!

439
0

Qëndrimet dhe disponimet e të tjerëve mund të jenë “ngjitëse” dhe mund të na ndikojnë sidomos kur jemi të ekspozuar ndaj tyre për një kohë të gjatë. Kjo zakonisht u ndodh veçanërisht njerëzve empatik, atyre që arrijnë të vendosin veten në këpucët e të tjerëve dhe nuk e kuptojnë se sa e lehtë është të absorbojnë negativitetin e atyre që i rrethojnë.

 

Negativiteti gjeneron më shumë negativitet

 

Megjithëse nuk jemi gjithmonë të gatshëm ta pranojmë, një studim i kryer nga Universiteti i Indiana-s ka zbuluar se mendimet e të tjerëve ndikojnë në sjelljen tonë. Këta psikologë kanë zbuluar se opinionet negative kanë një ndikim më të madh dhe krijojnë një ndryshim më të madh në qëndrim sesa mendimet pozitive.

 

Në eksperiment, pjesëmarrësit e studimit duhej të shqyrtonin produkte të ndryshme dhe pastaj të ndanin mendimet e tyre me të tjerët, si pozitive ashtu edhe negative. Studiuesit zbuluan se opinionet negative ndikuan në qëndrimet e pjesëmarrësve ndaj produkteve.

 

Por ka një gjë edhe më të habitshme: njerëzit që më parë kishin një qëndrim pozitiv, ishin më të ndjeshëm ndaj ndikimit të mendimeve negative të të tjerëve. Për më tepër, kur këta njerëz u lejuan të bashkëveprojnë ballë për ballë me ata që kishin mendime negative, negativiteti u rrit. Ky eksperiment dërgon një mesazh të qartë: Negativiteti gjeneron negativitet!

 

Trishtimi përhapet si një virus

 

Psikologët e Universitetit të Harvardit kanë analizuar lidhjen midis gjendjeve emocionale dhe modeleve relacionale. Ata nuk morën parasysh emocionet spontane që përjetojmë shpesh kur ndajmë të njëjtat përvoja me të tjerët, por u përqendruan më shumë në ndikimin e ndryshimeve emocionale që ndikojnë në gjendjet emocionale të njerëzve më të afërt me ne.

 

Ata zbuluan se ekziston një lidhje si për viruset dhe se burimet e infeksionit janë më të mëdha në rastin e trishtimit sesa lumturisë. Me fjalë të tjera, çdo mik i lumtur rrit shanset tona për të qenë 11% i lumtur, por një mik i vetëm i trishtuar është i mjaftueshëm për të dyfishuar shanset tona për të qenë të pakënaqur.

 

Psikologët përfundojnë duke thënë se emocionet negative janë si gripi: Sa më shumë miq të kemi të sëmurë, aq më i madh është shansi i kontraktimit të infeksionit. Kjo vlen për trishtimin dhe dëshpërimin.

 

Edhe armiqësia dhe humori i keq janë ngjitëse

 

Ne jemi shpesh në kontakt me humorin e keq dhe armiqësinë e të tjerëve dhe, sapo ndodh kjo, diçka ndryshon në trurin tonë, ai ndryshon mënyrën se si e perceptojmë botën. Ne interpretojmë ndërveprimet më vrazhdë, dhe kjo do të na bëjë të supozojmë të njëjtin qëndrim armiqësor dhe hije që përfundimisht do të përhapet.

 

Prandaj, nëse jemi të ekspozuar ndaj ndërveprimeve negative, ne synojmë të analizojmë gjithçka nga pikëpamja negative dhe kjo është pikërisht ajo që shohim.

 

Rrethoje veten me njerëz që nxjerrin më të mirën në ju

 

Edhe nëse nuk e duam, disponimi i njerëzve rreth nesh mund të ketë një ndikim të madh në emocionet dhe qëndrimet tona. Prandaj është e rëndësishme që të jeni shumë të kujdesshëm kur zgjidhni njerëzit me të cilit kaloni shumë kohë.

 

Natyrisht, ne gjithashtu duhet të sigurohemi që ne vetë të bëhemi njerëz nga të cilët të tjerët mund të perceptojnë energji pozitive.