Në mendjen e një hajduti

Në mendjen e një hajduti

440
0

Një gazetar i BBC kaloi një ditë në rolin e një miu të apartamentit, duke u përpjekur të vepronte dhe të shihte realitetin nga këndvështrimi i tij. Ja çfarë mësoi dhe si mund ta shfrytëzojmë atë.

 

“Së pari unë kap TV plazma, për ta vënë atë në dysheme menjëherë pas kësaj. Koha shkon shpejt, unë drejtohem lart, pastaj shkoj poshtë, kthehem përsëri. Kam një kompjuter, një telefon, por – në një nxitim – kam humbur shuplakën më të madhe. Claire, bashkëpunëtori im, shikon në qiell. Ai tregon një xhaketë të varur nga një karrige: brenda ka një portofol, me një kartë krediti dhe çelësa ». Nuk është historia e një hajduti, por e një gazetari BBC, David Robson, i cili për një ditë u përpoq të shikonte realitetin nëpërmjet syve të një miu të banesës. Ai pati sukses falë një programi të realitetit virtual të zhvilluar nga Claire Nee, një psikolog i mjekësisë ligjore nga Universiteti i Portsmouth (Angli), i cili ka punuar për vite me radhë për të kuptuar mekanizmat e veprimit dhe të arsyetimit të atyre që vjedhin për të jetuar.

 

Përgjigje dhe pyetësorë

 

Nee filloi kërkimet e tij duke intervistuar hajdutët në burg: për habinë e tij të madhe ai gjeti bashkëbiseduesit të gatshëm të tregonin strategjitë e tyre, madje edhe para bimëve të apartamenteve të rreme. Ai shpjegoi taktikat dhe si të vazhdojë, dhe më pas ftoi një grup ekspertësh hajdutësh – bashkë me disa studentë mostër – në një shtëpi të policisë, e mbushur posaçërisht me sende të këndshme.

 

Cilësia ndaj sasisë

 

Falë kamerave të vendosura në frontin e çdo vullnetari, studiuesi ka filmuar lëvizjet e ndryshme: ndërsa vjedhësit kanë vjedhur më pak gjëra, por më të vlefshme, subjektet e papërvojë kanë kapur gjithçka që kanë gjetur, pa u kujdesur shumë nga vlera e tyre .Me këtë informacion Nee ka krijuar një seri simulimesh virtuale të mënyrës së veprimit të hajdutëve. Ata po zbulojnë informacione të çuditshme dhe të papritura për sjelljen e kriminelëve. Le të shohim disa prej tyre.

 

Pa dështuar

 

Për shembull, ju mund të mendoni se ata që vjedhin të shpërthejë menjëherë, pothuajse pa dallim dhe oportuniste për atë që është në një shtëpi. Asgjë nuk mund të mëtejshme nga e vërteta: kërkimi i Nee tregoi një rrugë përpara në bazë të aftësive komplekse njohëse, të cilat lejojnë hajdut për të vazhduar “në pilot automatik”, jo ndryshe (në formë, jo në përmbajtje) me atë që përdoret nga një lojtar shahu.

 

Drejt e në thelb

 

Kjo mënyrë e mbuluar dhe qasjes sistematike lejon hajdutin për të mbajtur kokën të kthjellët para një apartamenti të plotë me vlera, dhe ai vetëm kap sende të vogla, të çmuara dhe të lehta për tu shitur, dhe vlera e të cilave nuk do të zhvlerësohet me shpejtësi pas disa muajsh (siç ndodh, për shembull, me disa artikuj elektronikë).

 

Burimet e fokusit

 

Në praktikë, kjo është sikur procesi i kërkim për sendet për të vjedhur të ndodhë në një nivel nën pragun e vetëdijes, të udhëhequr nga një instinkt natyror: vendimet merren pothuajse me sytë mbyllur, pas një rrjedhë të ngjarjeve të testuara. Pra, shumica e vëmendjes mund t’i kushtohet shmangies së zbulimit. Përvoja ofron një kuptim më të thellë të rrugët e ikjes të mundshme dhe topografinë e një shtëpi, në mënyrë që zgjidhjet të vijnë pothuajse automatikisht, pa nevojën për të pasur të analizoj me çdo mundësi, si do një fillestar.

 

Muzikë për veshët e mi

 

Kjo është arsyeja pse, sipas Nee, alarmet nuk gjithmonë veprojnë si një pengesë. Nëse asnjë fqinj nuk e quan policinë brenda 20 minutash, hajduti ka shumë kohë për të vepruar pa zhurmë. Zhurma e sirenës nuk e shqetëson atë: ai tashmë është pjesë e një serie të pengesave me të cilat ai ka mësuar të jetojë së bashku, përfshirë tashmë në serinë e ngjarjeve me të cilat do të duhet të përballet gjatë pushimit. Alarmi është tashmë në skemën e tij mendore: nëse hajduti është ekspert, ai do të vazhdojë të vjedhë pa u shqetësuar pa u kujdesur për zërin.

 

Por a është dikush në shtëpi?

 

Një strategji që mund ta ngatërrojë atë, shpjegon psikologu, është të përpiqet ta destabilizojë atë me zhurma që nuk presin, në mënyrë që të ndërhyjnë me pilotin automatik dhe të ndalojnë rrjedhën e veprimit të tij me një element shqetësues. Regjistrimi dhe përhapja e tingujve të gjurmëve në një shtëpi të zbrazët, ose një zhurmë e bardhë e thjeshtë (si një shushurim ose një zhurmë e një tharëse flokësh) mund të shkaktojë që ndërhyrësi të rishikojë hapat e tij. Edhe rregullimi i dhomave – dhe përmbajtja e tyre – në një mënyrë më pak të parashikueshme se zakonisht mund të thyejnë vezët në shportë tek një kriminel.

 

Impuls i parezistueshëm

 

Një problem tjetër është se mendimi i një derë apo një dritare të hapur mund të ngjall në hajdutë më të recidivizmit, një dëshirë të veprojë udhëhequr nga qarku i shpërblejmë të trurit, gjë që e bën të vështirë për t’i rezistuar tundimit për të vjedhur. Claire Nee është duke punuar me një institucion holandez, Instituti Hollandez për Studimin e Krimit dhe Zbatimit të Ligjit, të deshifroj emocionet që lidhen me këto stimuj, dhe për të gjetur terapi rehabilituese që mund të armiqësohet hajnat nga rruga e gabuar.

 

Një praktikë e mirë

 

Ndërsa presim që shkenca të na ndihmojë të luftojmë krimin, është më mirë që t’i përmbahemi masave standarde të sigurisë: kur të largohesh, dyert dhe dritaret mbyllen. Por mbi të gjitha, pretendoni të mos e lini shtëpinë pa mbikëqyrje, për shembull, duke folur me një familje imagjinare ndërkohë që e tërheqni derën prapa jush, madje nuk ka askush. Pjesa më e madhe e hajdutëve të intervistuar nga Nee thanë se ishin të gatshëm të bënin gjithçka për të shmangur kontaktin e drejtpërdrejtë me ushtarët e ligjshëm.

Shperndaje