Mijëra mjekë ngrihen në protesta në Gjermani, kërkojnë paga më të larta...

Mijëra mjekë ngrihen në protesta në Gjermani, kërkojnë paga më të larta dhe kushte më të mira pune

74
0

BERLIN – Mijëra mjekë në spitalet universitare në Gjermani ulën stetoskopët e tyre dhe mbajtën mitingje për të kërkuar të paga më të larta dhe kushte më të mira pune.

Rreth 7,000 mjekë nga 23 spitale universitare morën pjesë në mitingje të hënën, sipas sindikatës së mjekëve “Marburger Bund”.

Një raund i katërt i negociatave midis sindikatës së mjekëve dhe punëdhënësve të shteteve federale të Gjermanisë kishte dështuar kohët e fundit. Megjithatë, Monika Heinold, kryenegociatorja për punëdhënësit, e njohur me akronimin gjerman TdL, ishte optimiste për negociatat e mëtejshme.

Mjekët kërkojnë një rritje page 12.5%, si dhe shpërblime më të larta për punën e rregullt gjatë natës, fundjavave dhe festave publike.

Vetëm në landin më të populluar të North Rhine-Westphalia, rreth 2,500 mjekë spitalorë dolën në grevë gjatë gjithë ditës në të gjashtë spitalet universitare, sipas një zëdhënësi të sindikatës.

Rreth 2000 grevistë nga spitalet universitare bavareze u mblodhën në Mynih. Në Shtutgart, mjekët protestues vendosën një shtrat simbolik spitalor përpara Ministrisë së Financave – mjekët kërkuan një “infuzion financiar” për spitalet.

Ministrja e financave e shtetit të Schleswig-Holstein, Monika Heinold, tha se ajo po kërkon të gjejë një zgjidhje të pranueshme për të dyja palët në raundin tjetër të negociatave në fund të marsit.

Negociatat kanë të bëjnë me pagat e më shumë se 20,000 mjekëve në 23 spitale universitare. Marrëveshjet e tjera kolektive zbatohen për mjekët në Berlin, Hamburg dhe Hesse.