Lemza kontribuon në zhvillimin e trurit të foshnjës

Lemza kontribuon në zhvillimin e trurit të foshnjës

448
0

Sipas hulumtimit të UCL, lemza duket se kontribuon në zhvillimin e trurit të foshnjës, pasi shkakton valë specifike të trurit.

Studimi u botua në Neurofiziologjinë Klinike dhe u bazua në testet e trurit neonatal.

“Arsyet pse foshnja ka lemzë nuk janë plotësisht të qarta, por ato mund të jenë zhvillimore, pasi fetuset dhe të sapolindurit kanë lemza kaq shpesh”, tha udhëheqësi i studimit Kimberly Whitehead.

Për nevojat e hulumtimit, u studiua aktiviteti i trurit të 13 të porsalindurve. Ajo që studiuesit zbuluan ishte se lemza shkaktoi një përgjigje të fortë në lëvoren cerebrale, duke shkaktuar dy valë të mëdha në fillim dhe pastaj një të tretë, e cila është e ngjashme me atë që shkaktohet kur një foshnjë dëgjon një zhurmë.

Gjithashtu, sipas Dr. Lorenzo Fabritzi, i cili kreu studimin, duket se aktiviteti që rezulton nga lemza mund ta ndihmojë foshnjën të mësojë të kontrollojë muskujt që lidhen me frymëmarrjen e tij dhe për këtë arsye të marrë frymë vetë.