Kjo kala ishte braktisur pas një zjarri 80 vjet më parë, por...

Kjo kala ishte braktisur pas një zjarri 80 vjet më parë, por brenda është kaq e bukur

487
0

Befasuese! Ndërtesat e vjetra, kështjellat dhe monumentet kanë historinë e tyre. Ju humbisni shqisat tuaja për bukurinë, historinë dhe fillimin duke përfytyruar mënyrën e jetesës së njerëzve që kanë banuar këtu. Château de la Mothe-Chandeniers, një kështjellë e bukur franceze është një kështjellë e tillë që është shkatërruar, por ende një përgjim brenda tij tregon një histori të mahnitshme të elegancës, aristokracisë dhe intrigës. Le të dimë më shumë për këtë. Château de la Mothe-Chandeniers, një kryevepër e shekullit të 14-të, qëndron në qytetin Les Trois-Moutiers, në mes të pyjeve në rajonin Poitou-Charentes të Francës (rreth 200 kilometra në jugperëndim të Parisit). Thuhet se kjo kështjellë e bukur dhe e ndërtuar në mënyrë të mrekullueshme u kaplua nga zjarri në vitin 1932 dhe ishte braktisur që nga ajo kohë. Burimet thonë se ndërtimi i kësaj kështjelleje filloi herët në shekullin e 13-të. Kalaja ishte në pronësi të familjes mbretërore me ndikim dhe të shquar, familjes Bauçay, zotërinjve të Loudunit. Kalaja fillimisht njihej si Motte Bauçay (ose Baussay). Thuhet se kështjella është marrë nga anglezët në mesjetë, duke e bërë kështjellën një vend shumë të njohur për tubime dhe parti të klasës së lartë. Kështjella u përball përsëri me trazirat gjatë revolucionit francez pasi u rrafshua përsëri. Motte Bauçay ka historinë e saj edhe me gjeneralin e madh Napoleon III. Thuhet se në vitin 1857, pronësia e saj iu kalua Baronit Lejeune Edgar, një francez i shquar dhe djali i gjeneralit të famshëm. Familja Bauçay gjithashtu kishte lidhjet e saj me familjet mbretërore më të famshme të asaj kohe. Kalaja është projektuar si ato që shihni në filmat përralla. Dritare, dritare xhami të tendosura, gurë të mahnitshëm si brenda ashtu edhe jashtë dhe shkallët e mëdha, dhomat e projektuara me zbukurime dhe hapësirave të mahnitshme dhe të mrekullueshme të përpunuara, gjithçka në kështjellë do të detyronte ta admirosh. Çdo inç është projektuar në mënyrë të përkryer për spektatorin që ka mbetur me gojëhapur. Kalaja e braktisur tani është përqafuar me myshqe dhe shkurre. Ju mund ta shihni natyrën duke e mbajtur atë mbi këtë kështjellë të mrekullueshme dhe po e shkatërron bukurinë e saj. Kështjella ka qenë një dëshmi e gjallë për tubimet mbretërore dhe kulturën bujar, por tani ajo është e braktisur. Thuhet se zjarri në vitin 1932 kishte shkatërruar një bibliotekë të tërë me libra të rrallë, tapete, mobilje antike dhe piktura me vlerë të gjitha ishin humbur. Tani, kjo është në të vërtetë një humbje shumë e madhe. Në vitin 1981, një mësues i quajtur Marc Deyemer bleu Château de la Mothe-Chandeniers, me një shpresë për të rivendosur dhe riparuar pjesën e mahnitshme të historisë. Përkundër pronësisë së re, rrushi dhe shkurre ende vazhdojnë të prishin kështjellën. Megjithatë, shumë njerëz të tjerë kanë ardhur përpara për të ndihmuar në rivendosjen e kështjellës së shkatërruar. Një organizatë jofitimprurëse ka filluar një faqe në Facebook për të rritur ndërgjegjësimin dhe për të mbledhur fonde në mënyrë që të rivendosë kështjellën.