Jorida Tabaku nxjerr shifrat: Financat e vendit në pikën kritike

Jorida Tabaku nxjerr shifrat: Financat e vendit në pikën kritike

524
0

Ish-deputetja e Partisë Demokratike, Jorida Tabku i është rikthyer sërish situatës ekonomike në vend, e cila sipas saj po shkon drejt pikës kritike.

 

Me një reagim në “Facebook”, Tabaku shprehet se shteti ka pushuar së ekzistuari dhe shqiptarët vijojnë të varfërohen çdo ditë. Gjithashtu demokratja përmes shifrave vë theksin tek ulja e investimeve dhe tek mungesa e parave në buxhetin e shtetit, ndërsa fajëson politikat e aplikuara nga qeveria e drejtuar nga Kryeministri, Edi Rama.

 

Postimi i plotë:

Shteti duket sikur ka pushuar së ekzistuari! Financat në ditë kritike! Ndërsa shqiptarët varfërohen në shumicë, aq sa 33 biznese në ditë që prej fillimit të këtij viti kanë mbyllur dyert e tyre, qeveria grumbullon më pak të ardhura. Janë 13 milionë euro që mungojnë në arkën e qeverisë dhe kampion në këtë rekord të radhës të buxhetit e mban TVSH. Sipas të dhënave janë 17 milionë euro më pak të ardhura nga TVSH ndërsa taksat kombëtare (ku përfshihet dhe taksa e rrugës që dyfishon çmimin e naftës për shqiptarët) rezulton të jetë mbledhur 13.3% më pak (8,4 mln euro më pak). Mungesa e të ardhurave tregon shumë së pari mungesën e konsumit dhe situatën kritike të familjeve shqiptare, e së dyti dështimin me perfshirjen e biznesit te vogël në skemë.

 

Kjo mungesë e të ardhurave është shoqëruar edhe me mungesën e investimeve, por natyrisht jo kontratave koncesionare që qeveria vazhdon t’i mirëmbajë me kujdes. Nga buxheti dallohet se janë shpenzuar 23,7 mln euro më pak në raport me parashikimin nga ku 21,7 mln euro janëpara të munguara në shpenzimet infrastrukturore të qeverisë. Ulja e shpenzimeve kapitale do të thotë më pak investime nërrugë, infrastrukturë dhe që do të thotë më pak zhvillim. Kjo gjendje është paralizim i situatës ekonomike dhe shpenzimeve të qeverisë. Ulja e investimeve do të thotë që qeveria ka reshtur së punuari pasi ulja e shpenzimeve është aq e madhe saqë ka paralizuar thuajse çdo funksion të qeverisë.

 

Buxheti 2019 ka qenë një nga më të ulëtit në raport me shpërndarjen e fondeve për bujqësinë, arsimin dhe investimet infrastrukturore por dritëshkurtësia e qeverisë është e tillë saqë ka mbyllur rubinetit për çdo investim. Ndonëse përditë e njëjta qeveri mendon se si të tjetërsojë pronat publike, private dhe çdo fond publik në interesin e tyre personal që fshihet jo rrallë pas aksioneve tek oligarkët që sot qeverisin dhe komandojnë buxhetin, si 6 vite me rradhë.