Humbi gjyqin për Gërdecin në SHBA, reagon për herë të parë Shkëlzen...

Humbi gjyqin për Gërdecin në SHBA, reagon për herë të parë Shkëlzen Berisha

377
0

Reagon Shkëlzen Berisha pas vendimit të gjykatës amerikane lidhur me çështjen ‘Gërdeci’.

Shkëlzen Berisha ka dështuar që të përgënjeshtrojë përfshirjen në trafikun e armëve nga Gërdeci për në Afganistan dhe lidhjet me Efraim Diverolin në gjykatën amerikane të Floridës.

Gjykata amerikane ka hedhur poshtë pretendimet e Shkëlzen Berishës, duke pushuar çështjen që Berisha ka ngritur ndaj autorit amerikan Guy Laëson, autor i librit dhe filmit për Gërdecin ‘Arms&theDudes’.

Pas këtij vendimi vjen edhe reagimi i parë i djalit të ish-kryeministrit Berisha.

Sipas Shkëlzen Berishës “as paditë e per rrjedhoje as vendimi i gjykatës nuk kanë asnje lidhje me tragjedinë e Gerdecit”, duke i cilësuar këto të fundit shpifje, ndërsa thekson se gjyqi vazhdon.

“Fatmiresisht, vendimi i kësaj gjykate nuk është nje vendim final. Ne momentin e lëshimit të kesaj deklarate ky vendim është apeluar në Gjykatën e Apelit per Qarkun e 11 dhe beteja ligjore vazhdon”, shkruan më tej ai.

Reagimi i plotë:

Dy fjale per nje beteje ligjore qe VAZHDON

Sic mund te jeni ne dijeni, ne vitin 2017 une ngrita padi ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes kunder Efraim Diverolit dhe dy punonjesve te tjere te AEY, Alexander Podrizki dhe David Packouz, per deme te shkaktuara nga deklaratat e genjeshterta ne lidhje me mua, ne menyre qe te mbeshtetnin skemen e tyre kriminale per te mashtruar qeverine e Shteteve te Bashkuara te Amerikes.

Si pjese e kesaj ceshtje gjyqesore, une gjithashtu padita Guy Laëson dhe botuesit e librit te Laëson “Qente e Luftes” (apo “Armet dhe Cunat”) per publikimin e papergjegjshem te genjeshtrave te z. Diveroli dhe bashkpunetoreve te tij. Me botimin e ketij libri, z. Laëson nuk arriti te permbushe as standartet me minimale te gazetarise. Ai qellimisht shmangu intervista me mua dhe njerez te tjere qe kundershtonin genjeshtrat e Diverolit. Ai vendosi te bazohej ne deklaratat e pabazuara te nje grupi mashtruesish kronike dhe krimineleve te denuar, të cilet Laëson I pagoi per variantet e tyre te ngjarjes.

Per te gjithe ata qe kane rene pre e makinerise se shpifjes politike, me duhet te qartesoj se, as padite e per rrjedhoje as vendimi i gjykates nuk kane asnje lidhje me tragjedine e Gerdecit. Por vetem me shpifjet qe personat e lartpermendur kane tjerrur nder vite ne media te ndryshme ndaj personit tim per gjoja lidhje dhe ndikim ne aktivtetin e AEY.

Gjithsesi, gjate procesit gjyqesor, z. Diveroli deklaroi para gjykatës, nen betim se historia e perfshirjes time me AEY ishte nje trillim nga fillimi deri ne fund. Ne menyre me specifike, z. Diveroli pranoi qe:

Une nuk jam perfshire me AEY ne asnje lloj aspekti apo menyre;

Une nuk kam qene kurre ne nje takim me Diverolin ose me ndonje perfaqesues tjeter te AEY; dhe

Diveroli e trilloi kete histori per ti bere presion Kosta Trebickes qe te mos fliste per skemen mashtruese te AEY.

Por te vertetat qe dolen nga kjo ceshtje nuk mbarojne ketu. Dokumente te marra nga arkivat e z. Laëson deshmojne se qe ne vitin 2012, shume kohe para se ai te mbaronte hulumtimin e tij gazetaresk (nese mund te quhet I tillë), z. Laëson kishte vendosur sic shprehej dhe vete te “rrezonte Kryeministrin e Shqiperise”.Nje pjese teper e rendesishme e ketij plani ishte publikimi I ketyre genjeshtrave per te me demtuar mua. Me kete qellim, ai trilloi citime, burime dhe histori te ndryshme ne lidhje me mua.

Evidentimi I ketyre te vertetave te pamohueshme (ne mes shume te tjerave) nepermjet zbulimit te provave dhe fakteve ne kete process gjyqesor ka qene nje fitore shume e madhe morale per mua, vecanerisht pas gjithe ketyre viteve te mbushura me shpifje dhe genjeshtra ne lidhje me mua dhe AEY.

Gjykata e shkalles se pare vendosi qe z. Laëson dhe botuesit e tij nuk duhet te mbajne pergjegjesi per publikimin e genjeshtrave ndaj meje meqe une jam djali I nje politikani te njohur, dhe për pasojë person publik.

Me duhet te theksoj fort se ndryshe nga cfare eshte shkruar deri tani nga disa media (me qellim shpifjen), gjykata nuk beri asnje lloj percaktimi nese deklaratat e z. Laëson ishin te verteta apo jo. Gjykata thjesht vendosi qe bazuar ne interpretimin e saj te ligjit amerikan per mediat, z. Laëson nuk veproi me nivelin me te larte te keqdashjes kur publikoi ne menyre te papergjegjshme deklarata te genjeshterta ne lidhje me mua.

Sidoqofte avokatet e mi ne vleresimin e tyre profesional mendojne qe vendimi I gjykates per te mos lejuar qe z Laëson te gjykohet nga nje juri eshte thellesisht i gabuar.

Fatmiresisht, vendimi I kesaj gjykate nuk eshte nje vendim final. Ne momentin e leshimit te kesaj deklarate ky vendim eshte apeluar ne Gjykaten e Apelit per Qarkun e 11 dhe beteja ligjore vazhdon.