Gjuetari i eklipseve diellore, njihuni me 105-vjeçarin që pret të shohë sot...

Gjuetari i eklipseve diellore, njihuni me 105-vjeçarin që pret të shohë sot këtë fenomen për të 13-ën herë

60
0

Ndërsa të tjerët pyesin nëse do të shohin ndonjëherë një eklips diellor qoftë edhe një herë në jetën e tyre, 105-vjeçari LaVerne Bisher nga Teksasi po përgatitet të shohë eklipsin e tij të 13-të sot. Gjithsesi le të jemi optimistë. Bisher pa eklipsin e tij të parë në 1963 kur ishte 44 vjeç, së bashku me gruan e tij Marion. Biser mendon se nëse shihni një eklips, dëshironi të shihni sa më shumë që të mundeni, shkruan Daily Mail.

Pamja e parë i bëri përshtypje dhe çifti u bë gjuetar i eklipsit. Më pas ata filluan të organizojnë pushimet e tyre për të vizituar pjesë të botës ku do të ndodhte një eklips.

Ata arritën të shihnin 12 eklipse diellore së bashku deri në vdekjen e gruas së tij vitin e kaluar. Këtë eklips ao që do të shohë nga shtëpia e tij në Teksasin e Veriut.

“Më mungon shumë ajo”, tha ai për WFAA për partneren e tij prej gati tetë dekadash. Një inxhinier me profesion dhe një astronom amator, Biescher kishte ndërtuar gjithashtu teleskopë.

 

Ai madje ndan një truk të thjeshtë për të parë në mënyrë të sigurt një eklips. Hapim një vrimë të vogël në një pjatë letre dhe e mbajmë mbi një pjatë tjetër. Ajo që do të shohim nuk është vetëm drita që kalon përmes vrimës së vogël, por një imazh i vogël i Diellit.

 

Fenomeni i 8 prillit vjen 18 vjet pas eklipsit të mëparshëm diellor në të njëjtin rajon, i cili ndodh kur Hëna kalon midis Diellit dhe Tokës, duke bllokuar plotësisht mundësinë për të parë dielli. Qielli do të jetë i errët dhe do të jetë si agim apo muzg.

 

Eklipsi do të fillojë në SHBA në mbrëmjen e 8 prillit. Fillimisht do të jetë i dukshëm si një eklips i pjesshëm duke filluar nga ora 12:06. CDT pranë Eagle Pass, Teksas, përpara se të kalojë në eklips total rreth orës 13:27. CDT duke evoluar në verilindje në orët në vijim.