Fakte të pabesueshme rreth Luftës së Dytë Botërore

Fakte të pabesueshme rreth Luftës së Dytë Botërore

651
0

Lufta e Parë Botërore, e cila u zhvillua mes viteve 1914­1918, është cilësuar si lufta më shkatërrimtare që njohu historia njerëzore, edhe pse shumë dëshmi dhe fakte të saj u zbehën nga shpërthimi i Luftës së Dytë.

Për asnjë luftë në historinë e njerëzimit nuk ka patur kaq shumë të panjohura dhe mite se sa Lufta e Parë. Për ushtarët që luftuan në të, ajo është konsideruar si më e mirë në disa mënyra dhe më e keqe në disa të tjera.

 

– Ushtaraku i parë amerikan i vrarë në tokën evropiane u vra nga gjermanët (Norvegji 1940).

– Ushtaraku më i ri amerikan ishte 12 vjeç dhe quhej Calvin Graham. Ai u plagos gjatë luftimeve dhe më pas u shkarkua, pasi kishte gënjyer për moshën e tij të vërtetë. (Përfitimet e tij ishin miratuar më pas me një a

– Më së shumti, ushtarakët e SHBA-së vdiqën në Korpusin e Marinës. Ndërsa i kërkohej të përfundonin me sukses 30 misione, shansi i tyre për t’u vrarë ishte 71% dhe kjo jo për shkak se sulmusesit ishin të pafuqishëm. U përdorën 4 tonë bomba dhe 1.5 tonë municione mitraloz. Nga ana tjetër, forcat ajrore të SHBA-së kanë qëlluar 6096 avionë luftarakë me 12700 të shtëna për secilin.

– Në përgjithësi, nuk kishte asnjë pilot mesatar luftarak. Ato ose ishin ekspert, ose ishin objektiv. Për shembull, piloti japonez Hiroyoshi Nishizawa kishte qëlluar mbi 80 avionë.

– Kur ushtritë aleate arritën Rhein, gjëja e parë që burrat bënë ishte të urinonin në të. Ky veprim ishte bërë edhe nga Winston Churchill dhe gjenerali Patton, i cili madje është fotografuar duke kryer veprimin.

– Rusët shkatërruan mbi 500 avionë gjerman përmes ajrit, madje ndonjëherë edhe duke pastruar fushat e minuara për të marshuar mbi të. “Duhet një njeri i guximshëm që të mos jetë hero në Ushtrinë e Kuqe”, thoshte Joseph Stalin.

– Kur ushtria amerikane zbarkoi në Afrikën e Veriut, midis pajisjeve të sjella në breg ishin edhe 3 bimë prej të cilave krijohet Coca-Cola.

– “MISS ME” ishte një pajisje e ngjashme me helikopterin, por në gjendje të paarmatosur. Fillimisht ishte ideuar nga gjermanët, por pasi një pilot amerikan e pa, amerikanët nuk ngurruan të ndërtonin një helikopter të ngjashëm.

– Shumica e anëtarëve të Waffen SS nuk ishin gjermanë.