Bota e humbur ku bie shi pothuajse çdo ditë

Bota e humbur ku bie shi pothuajse çdo ditë

423
0

Mali Roiram ndodhet në trekëndëshin e Venezuelës, Brazilit dhe Guajanës, dhe është pjesa më e lartë e zinxhirit të pllajës Teuphian në Amerikën e Jugut.

 

Pika më e lartë – Maverick Rock është 2810 metra mbi nivelin e detit. Mali shtrihet në mburojën e Guajanës që ndodhet brenda Parkut Kombëtar të Canaima, dhe besohet të jetë një nga formacionet më të vjetra gjeologjike në Tokë, afërsisht dy miliardë vjeç. Edhe pse studiuesi anglez Walter Raleigh shkroi për Roiramin në fund të shekullit të 16-të, ajo asnjëherë nuk është eksploruar. Ka shumë mite dhe legjenda për të, ndërsa një rol të madh luan fisi indian Pemon. Gjithashtu, vetëm dhjetë vjet më parë, nisën kërkimet në muret e shpellave të tij misterioze, ku janë gjetur stalaktite të pazakonshme. Në Roirami, shirat bien pothuajse çdo ditë, duke e bërë atë një shtëpi për një numër të llojeve interesante të bimëve dhe kafshëve. Në vegjetacionin e ulët mund të gjendet bima mishngrënëse Heliamphora, këmbanat delikate, si dhe bretkosa mbrojtëse. Besohet se ky mal dhe rrethinat e saj spektakolare u frymëzuan nga historia popullore e fantazisë shkencore të Botës së Humbur të Dinozaurëve të lëshuar nga Arhur Conan Doyle më 1912.

 

Sot ky mal është një destinacion i preferuar për udhëtarët dhe entuziastët për alpinizëm. Edhe pse rruga drejt platosë është e shënuar mirë, është e lehtë të humbasësh në shtigjet e shumta që mbulohen me re. Për këtë arsye nevojitet të paguhet një ciceron lokal nga Paraitepui nëse planifikoni të ngjiteni në Roiram.

 

/humanheyday/