11 faktet që duhet t’i dini për tërmetet

11 faktet që duhet t’i dini për tërmetet

362
0

 • Ngjarjet natyrore si shpërthimet vullkanike dhe ndikimet meteor mund të shkaktojnë tërmete, por pjesa më e madhe e tërmeteve që ndodhin natyrisht janë shkaktuar nga lëvizja e pllakave të tokës.
 • Sipërfaqja e tokës përbëhet nga 20 pllaka që lëvizin vazhdimisht. Rritja e presionit nga pllaka zhvendosëse mund të shkaktojë prishjen e kores. Kjo thyerje lëshohet si energji, e cila lëviz nëpër tokë në formën e valëve (tërmetet aka)
 • Normalisht, nuk është vetë toka lëkundëse që shkakton një tërmet. Është shkatërrimi i lidhur me strukturat e bëra nga njeriu dhe nxitja e katastrofave të tjera natyrore si tsunami, ortekët dhe rrëshqitjet e dherave. Jo vetëm që është e rëndësishme të keni një plan për veten tuaj në rastin e një tërmeti, por kafshët shtëpiake gjithashtu kanë nevojë për një plan fatkeqësish. Krijoni një plan tërmeti për kafshët përreth kështu që nëse goditeni nga një fatkeqësi natyrore, do të jeni të përgatitur.
 • Qendra Kombëtare e Informacionit për Tërmetet (NEIC) regjistron mesatarisht 20,000 tërmete çdo vit (rreth 50 në ditë) në të gjithë botën. Sidoqoftë, ka miliona tërmete që vlerësohet të ndodhin çdo vit që janë shumë të dobëta për t’u regjistruar.
 • Çdo vit zona jugore e Kalifornisë ka rreth 10,000 tërmete – shumica e tyre kalojnë pa u vënë re. Sidoqoftë, nëse ka një tërmet të madh, sekuenca pas tërmetit do të prodhojë shumë më tepër tërmete të të gjitha madhësive për muaj të tërë.
 • Pothuajse 80% e të gjithë tërmeteve të planetit ndodhin përgjatë buzës së Oqeanit Paqësor, të quajtur “Unaza e Zjarrit”; një rajon që rrethon Oqeanin Paqësor dhe është shtëpia e 452 vullkaneve (mbi 75% të vullkaneve aktive dhe të fjetura në botë).
 • Tërmeti më i madh i regjistruar në Shtetet e Bashkuara ishte me magnitudë 9.2 që goditi Prince Ëilliam Sound, Alaska më 28 mars 1964.
 • Tërmeti më i madh i regjistruar në botë ishte me madhësi 9.5 në Kili më 22 maj 1960.
 • Kur ndodhi tërmeti i Kilit në 1960, sizmografët regjistruan valë sizmike që udhëtuan nëpër botë. Këto valë sizmike tronditën tërë tokën për shumë ditë.
 • Një tërmet nënujor në Oqeanin Indian shkaktoi një seri tsunamesh shkatërruese më 26 dhjetor 2004. Tsunamis goditi brigjet e shumicës së tokave të detit në kufi me Oqeanin Indian, duke sjellë valë 100 metra dhe duke vrarë mbi 225,000 njerëz në 11 vende.
 • Alaska është shteti më i prirur ndaj tërmetit dhe një nga rajonet më sizmikisht aktivë në botë. Rajoni pëson një tërmet me madhësi 7.0 pothuajse çdo vit dhe një tërmet me madhësi 8.0 ose një tërmet më të madh afërsisht një herë në 14 vjet.