10 vendet më të pasura në botë

10 vendet më të pasura në botë

643
0

Nga pothuajse 200 vende që ndodhen gjithsej në të gjithë planetin, vetëm një pjesë e vogël e tyre krijojnë një sasi të konsiderueshme të ardhurash për t’u cilësuar kështu edhe si vendet më të pasura të botës.

Të ardhurat vjetore të këtyre vendeve janë në miliarda dhe triliona dollarë. PBB-ja e këtyre vendeve vendos se cila prej tyre është më i pasur.

Më poshtë kemi një vështrim të listës së top 10 vendeve më të pasura sot në botë:

1.Katar

Ekonomia e tyre bazohet kryesisht në shitjen e rezervave të mëdha të naftës që ky komb i vogël i Lindjes së Mesme është i bekuar të ketë.

  1. Luksemburgu

Ky komb i vogël evropian ka një popullsi vetëm 600,000 banorë. Shkalla e papunësisë është në 5%. Ekonomia e Luksemburgut kryesisht bazohet në prodhimin e çelikut. Pylli i dendur gjithashtu ndihmon bizneset lokale.

  1. Singapori

Ky komb i vogël ishull vazhdon të jetë një pretendent i fortë për vendin më të pasur në botë. Ekonomia u rrit me mbi 2.5% nga viti në vit në tremujorin e parë dhe nuk po tregon shenja të ngadalësimit.

  1. Zvicra

Ky komb i vogël i vendosur midis Alpeve ka një popullsi pak më pak se 9 milion dhe një PBB për frymë mbi 80,000 dollarë.

  1. Brunei

Një vend që nuk e ka harruar trashëgiminë e tij të pasur kulturore edhe ruan ritmin me përparimet moderne në teknologji dhe industri. Brunei është vendi i dytë më i zhvilluar në Azinë Jug-Lindore pas Singaporit.

  1. Norvegjia

Jo vetëm që Norvegjia është një nga vendet më të lumtura në botë për të jetuar, por është gjithashtu një nga vendet më të pasura në botë.

  1. Irlanda

Ekonomia e Irlandës u rrit për shkak të investimeve të mençura dhe rritjes së ndërtimeve.

  1. Kuvajti

 

Ndërsa disa vende u ndikuan negativisht nga ulja e çmimeve të naftës ekonomia e Kuvajtit u mbajt e fortë. Kuvajti ka investuar një pjesë të madhe të fondeve për të përshpejtuar rritjen në zona të tjera dhe rezultatet kanë qenë mjaft mbresëlënëse.

  1. Emiratet e Bashkuara Arabe

Emiratet e Bashkuara Arabe është një konglomerat prej 7 shteteve arabe me Dubain në krye dhe është një nga më të populluarit e vendit. Emiratet e Bashkuara Arabe janë ende të kontrolluara nga një familje mbretërore dhe ato krenohen me zhvillimin e tregut dhe ekonomisë.

  1. Hong Kong

Hong Kongu ka titullin vendi ku është shumë e lehtë për të bërë biznes në Azinë Jug-Lindore. Shumë kompani krijojnë selinë e tyre në det të hapur në Hong Kong për shkak të politikave të relaksuara dhe ligjeve liberale të taksave.

Shperndaje