Ushyerja luan rol vendimtar në përballimin e vapës dhe shëndetit të mirë,...

Ushyerja luan rol vendimtar në përballimin e vapës dhe shëndetit të mirë, pesë ushqimet më të mira për t’i konsumuar gjatë verës

329
0

Ushqimet që zgjedhim të konsumojmë luajnë një rol parësor në shëndetin tonë, sidomos gjatë verës, kur temperaturat janë më të larta, oreksi mund të pakësohet dhe mund që edhe të digjemi ndopak nga dielli.

 

Në këtë mënyrë, zgjedhjet më të shëndetshme të ushqimit janë sinonim i sezonit të verës. Të freskëta dhe të pasura me vitamina, frutat e kuqe dhe perimet jeshile janë sugjerimet për vaktet e verës.

 

Qershitë

 

Qershitë janë një burim i kaliumit dhe vitaminës C. Një studim tregoi se qershitë zvogëlojnë stresin oksidativ, dhimbjet e muskujve nga stërvitja dhe presioni i gjakut. Ato gjithashtu përmirësojnë gjumin.

 

Perime me gjethe jeshile

 

Zarzavatet me gjethe jeshile sigurojnë shumë lëndë ushqyese që ndihmojnë në parandalimin e gjendjeve të tilla si sëmundjet e zemrës, kanceret e caktuara, degjenerimi makular i lidhur me moshën dhe shumë probleme të tjera. Marule, rukola janë perime të stinës për sallatat verore.

 

Luleshtrydhe

 

Luleshtrydhet janë një superushqim që i siguron trupit një numër lëndësh ushqyese, të tilla si vitamina C, antioksidantë, fibra, kalium, etj. Shumë studime tregojnë se luleshtrydhet mund të ulin kolesterolin e dëmshëm LDL, nivelet e glukozës në gjak, rezistencën ndaj insulinës dhe faktorë të tjerë të rrezikut për sëmundje të tjera kronike.

 

Domatet

 

Domatet janë një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës C, kaliumit dhe fibrave dhe jashtëzakonisht të ulëta në kalori, vetëm 20 kalori secila për një domate të mesme.

 

Shalqi

 

Është i pasur me vitamina A, B6 dhe C, minerale të kaliumit, magnezit dhe fosforit, si dhe likopen, antioksidantë dhe aminoacide. Shalqiri ka 92 përqind ujë, kështu që është një mënyrë shumë e mirë për të hidratuar trupin.