Në “Fiks Fare” u sollën të dhëna tronditëse për sa i përket sigurisë ushqimore, duke u ndalur te një nga produktet më të tregtuara në Shqipëri, gjalpit industrial. Nga analizat e kryera ka rezultuar se shumica e markave të gjalpit që tregtohen në Shqipëri kanë në përmbajtje vaj palme, edhe pse në etiketat e produkteve reklamohet se përbërja e tyre është me yndyrë qumështi natyral. Sipas specialistëve, vaji i palmës klasifikohet si një produkt i dëmshëm për shëndetin e njeriut nëse ai përdoret pa kriter, apo në sasi të mëdha. Por megjithatë, ai përdoret për prodhimin e gjalpit dhe djathit kaçkavall. Emisioni ka analizuar në institutin e referencës dhe sigurisë, ISUV, 20 mostra, 16 prej të cilave gjalpë dhe 4 të tjera djathë kaçkavall. Sipas rezultateve të analizave, vetëm 1 nga mostrat ishte brenda normave. 19 mostrat e tjera kishin në përbërje 5 deri në 50 për qind vaj palme.
Rezultatet:
Vetëm një mostër ka dalë afër nivelit ideal. Ai është gjalp fshati, i blerë në një dyqan pranë zonës së Tiranës së Re, me normën 1,4588. Rezultati ideal është 1,4585.
Tetë Mostra me shtesa vaj palme në masën 5-10%
- Gjalpë Conad (1.4594)
- Djathë mozarella i huaj (1.4595)
- Gjalpë Lufra (1.4593)
- Gjalpë Despar (1.4595)
- Gjalpë President (1.4589)
- Gjalpë Klegen (1.4595)
- Gjalpë Burro Bianco Fiore (1.4593)
- Djath kackavall Klegen (1.4589)
11 Mostra me shtesa vaj palme në masën 20-50%
- Gjalpë Mireli (1.4599)
- Gjalpë Klegen (1.4599)
- Gjalpë Erzeni (1.4599)
- Spar Gjerman (i super marketit SPAR) (1.4655)
- Djathë Kaçkavall Gjirofarma (1.4605)
- Djathë Kaçkavall Lope (ambalazhuar nga KMY) (1.4615)
- Gjalpë Erzeni i Tretur (1.4603)
- Gjalpë Soal (1.4639)
- Gjalpë Extra Milk (1.4626)
- Gjalpë Ajka (1.4628)
- Gjalpë Fshati (dyqan bulmeti tek rruga e Kavajës) (1.4604)