Kafeja esëll, rrit rrezikun për disa sëmundje; Studimet e reja tregojnë rreziqet...

Kafeja esëll, rrit rrezikun për disa sëmundje; Studimet e reja tregojnë rreziqet e saj

448
0

Një kafe e fortë pas një gjumi të dobët është ajo për të cilin shumë njerëz kanë nevojë në mëngjes. Por një studim i ri sugjeron se mund të jetë më mirë të hani diçka më parë.

 

CNN shkruan se sipas studimit, pirja e kafesë përpara se të hani diçka mund të ketë efekt negativ në kontrollin e sheqerit në gjak, një faktor rreziku për diabetin dhe sëmundjet e zemrës.

 

“Ne e dimë që gati gjysma prej nesh do të zgjohet në mëngjes dhe para se të bëjë ndonjë gjë tjetër, do të pijë kafe. Në mënyrë intuitive sa më shumë të lodhur të ndjehemi, aq më e fortë është kafeja,” thotë profesori James Betts, profesor dhe bashkë-drejtor i Qendrës për Ushqyerjen.

 

Për studimin e tyre, studiuesit në Universitetin e Bath morën 29 burra dhe gra të shëndetshëm për të marrë pjesë në tre eksperimente të ndryshme brenda natës.

 

Pjesëmarrësit kishin një gjumë normal natën, afërsisht nga ora 11:00. deri në orën 7 të mëngjesit dhe iu kërkua të konsumonin një pije me sheqer gjatë zgjimit në mëngjes.

 

Ata më pas përjetuan një gjumë të ndërprerë gjatë natës, ku studiuesit i zgjuan çdo orë për pesë minuta duke u dërguar mesazhe me tekst të cilave u duhej të përgjigjeshin dhe pas zgjimit iu dha e njëjta pije me sheqer.

 

Në një natë tjetër, pjesëmarrësit përjetuan të njëjtën ndërprerje gjumi, por kësaj here iu dha një kafe e zezë e fortë 30 minuta para se të konsumonin pije me sheqer.

 

Pija me glukozë pasqyroi të njëjtën sasi kalorish si një mëngjes tipik.

 

Ata zbuluan se nata me gjumë të ndërprerë nuk i përkeqësoi përgjigjet e glukozës në gjak dhe insulinës kur krahasohej me gjumin e natës normale.

 

Sidoqoftë, kafeja e zezë e fortë e konsumuar para mëngjesit rriti ndjeshëm reagimin e glukozës në gjak me rreth 50%.

 

/TiranaPost