Çfarë duhet të hamë në mëngjes? Këshilla sipas dietologëve

Çfarë duhet të hamë në mëngjes? Këshilla sipas dietologëve

306
0

Të gjithëve na është folur që në fëmijëri për rëndësinë e të ushqyerit në mëngjes. Madje, ekspertët e ushqyerjes thonë se mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës, pasi na ndihmon të përballojmë ditën me më shumë energji dhe të mos jemi shumë të uritur në tryezën e drekës.

 

Sipas dietologëve, mëngjesi duhet të përmbajë 20 për qind të totalit të kalorazhit ditor, dreka dhe darka nga 35 për qind dhe 10 për qind vaktet e ndërmjetme. Kur zgjohemi nga gjumi, organizmi ynë për shkak të një “agjërimi” 8-orësh ka një glicemi të ulët, ndërsa e kundërta ndodh me kortizolin. Për këtë arsye, në mëngjes këshillohen ushqimet e ëmbla, të cilat ngrenë gliceminë dhe ulin kortizolin

 

Nëse jeni duke kërkuar për ushqime të shëndetshme për mëngjes , ekspertët thonë se duhet të shmangni drithërat me sheqer në dyqanet ushqimore, pasta të freskëta nga kafeneja në qoshe dhe opsione të lehta për t’u rrëmbyer në bodegën tuaj të preferuar. Ata mund t’ju joshin në një kurth të shijshëm të lidhur me sasi të larta sheqernash të shtuar, kalori, drithëra të rafinuara dhe yndyrna të ngopura jo të shëndetshme.

 

Konsumimi i rregullt i këtyre përbërësve të pashëndetshëm mund të çojë në shtim në peshë dhe rritje të rrezikut për kolesterol të lartë, diabet , inflamacion kronik dhe sëmundje të zemrës .

 

Për ta bërë mëngjesin sa më të shëndetshëm, kërkoni të njëjtat ushqime të mira për të ngrënë që do të kishit për drekë ose darkë, duke përfshirë perimet, arrat, farat dhe disa ushqime të qumështit, për shembull.

 

Mendoni për ato kategori ndërsa planifikoni mëngjesi tuaj . Zgjedhjet e mëposhtme janë të duhurat: Avokado, manaferra dhe boronica, hikërror, kafe, vezë, farat e bluara të kërpit, zarzavate, bishtajore, kërpudha, gjalpë arrash, kumbulla të thata, arra, bukë me hithëra integrale.