Qoftë si sallatë, qoftë si një plotësues i pjatave të ndryshme të shijshme, lakra është një zgjedhje e shkëlqyeshme ushqyese për të mbrojtur zemrën, funksionimin e duhur të trupit dhe shëndetin e përgjithshëm.
- “Bomba” ushqyese
Edhe pse lakra përmban shumë pak kalori (vetëm 22 në 89 gram), ajo ka një profil ushqyes shumë mbresëlënës.
Në mënyrë indikative, ajo përmban sasi të vogla të mikroelementëve si vitamina A, hekur dhe riboflavinë, është e pasur me vitaminë B6 dhe acid folik, fibra, antioksidantë të tillë si polifenole, sulfure dhe vitaminë C.
- Është e pasur me vitaminë C
Si lakra jeshile ashtu edhe ajo e kuqe janë burime të shkëlqyera të vitaminës C.
Rreth 89 gramë lakër të kuqe përmbajnë dozën e rekomanduar ditore të vitaminës C, e cila është afërsisht e njëjtë me një portokall të vogël.
Vitamina C ka shumë role të rëndësishme në trup, pasi kontribuon në prodhimin e kolagjenit, i cili siguron mbështetje dhe elasticitet në lëkurë dhe është i rëndësishëm për funksionimin e kockave dhe muskujve.
Përveç kësaj, ndihmon trupin të thithë hekurin nga ushqimet bimore dhe është një antioksidant i fuqishëm me veti potencialisht anti-kancer.
Gjithashtu mbron trupin nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira, të cilat kanë qenë të lidhura me shumë gjendje kronike, të tilla si kanceri.
Në mënyrë indikative, një analizë e fundit e 21 studimeve zbuloi se rreziku i kancerit të mushkërive u zvogëlua me 7% për çdo 100 mg rritje të marrjes ditore të vitaminës C.
- Ndihmon në përmirësimin e tretjes
Lakra është e pasur me fibra, prandaj konsiderohet se përmirëson tretjen.
Kjo perime është plot me fibra të pazgjidhshme miqësore me zorrët që ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të sistemit të tretjes dhe përmirëson lëvizjet e rregullta të zorrëve.
Përveç kësaj, është e pasur me fibra të tretshme, e cila është provuar se rrit numrin e baktereve të dobishme në zorrë, të tilla si Bifidobacteria dhe Lactobacilli, të cilat kryejnë funksione të rëndësishme si mbrojtja e sistemit imunitar dhe prodhimi i lëndëve ushqyese të rëndësishme si p.sh. vitaminat K2 dhe B12.
- Mban zemrën të shëndetshme
Lakra e purpurt përmban përbërjet e fuqishme antocianina, të cilat i ofrojnë asaj ngjyrën e saj vjollcë.
Antocianinat janë pigmente bimore që i përkasin klasës së flavonoideve dhe shumë studime kanë lidhur konsumimin e ushqimeve të pasura me këtë pigment me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve të zemrës .
Në një studim të 93,600 grave, studiuesit zbuluan se ato me një konsum më të lartë të ushqimeve të pasura me antocianinë kishin një rrezik dukshëm më të ulët të sulmit në zemër.
Një analizë tjetër e 13 studimeve vëzhguese që përfshijnë 344,488 njerëz treguan rezultate të ngjashme, me një rritje në marrjen e flavonoidit prej 10 mg në ditë duke u shoqëruar me një rrezik 5% më të ulët të sëmundjes së zemrës.
Gjithashtu, rritja e marrjes së antocianinave nga dieta ka treguar se zvogëlon presionin e gjakut dhe rrezikun e sëmundjes koronare të zemrës.
Antocianinat gjithashtu kanë një efekt mbrojtës kundër inflamacionit që dihet se shoqërohet me zhvillimin e sëmundjes së zemrës.
- Ul presionin e gjakut
Edhe pse natriumi dhe kaliumi janë të rëndësishëm për shëndetin, dietat moderne priren të jenë të larta në natrium dhe të ulët në kalium.
Lakra e kuqe është një burim i shkëlqyeshëm i kaliumit, duke siguruar 12% të konsumit të rekomanduar ditor me vetëm 178 gram.
Kallusi ndihmon në nxjerrjen e natriumit të tepërt përmes urinës dhe relakson muret e enëve të gjakut, duke ulur përfundimisht presionin e gjakut .
- Ndihmon në uljen e niveleve të kolesterolit
Lakra përmban dy substanca që është treguar se ulin kolesterolin “e keq” LDL .
Fibrat e tretshme zvogëlojnë nivelet e kolesterolit “të keq” LDL, duke e lidhur atë në zorrë dhe duke parandaluar që ajo të absorbohet në qarkullimin e gjakut.
Një analizë e gjerë e 67 studimeve tregoi se kur njerëzit konsumojnë 2-10 gram fibra të tretshme në ditë, ata përjetojnë një ulje të vogël, por të konsiderueshme të niveleve të kolesterolit LDL prej 2.2 mg për 0,1 litër.
Lakra është një burim i mirë i fibrave të tretshme, me një përmbajtje prej rreth 40%.
Përveç kësaj, lakra përmban fitosterole, pra përbërje bimore që janë strukturore të ngjashme me kolesterolin dhe e zvogëlojnë atë duke parandaluar thithjen e saj në traktin tretës.
Rritja e marrjes së fitosterolit me 1 gram në ditë është treguar se ul nivelet e kolesterolit LDL deri në 5%.
- Burim i shkëlqyer i vitaminës K
The Vitamina K është vitamina që luajnë role të rëndësishme në trup.
Këto vitamina ndahen në dy kategori kryesore:
Vitamina K1 gjendet kryesisht në burimet bimore
Vitamina K2 gjendet kryesisht në burime shtazore dhe në disa ushqime të fermentuara.
Prodhohet gjithashtu nga bakteret në zorrën e trashë.
Lakra është një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës K1, duke ofruar 85% të dozës së rekomanduar ditore prej vetëm 89 gramë.
Kjo vitaminë është një lëndë ushqyese e rëndësishme me role të ndryshme në trup, të tilla si një faktor bashkëjetues për enzimat përgjegjëse për mpiksjen e gjakut.
Pa vitaminën K, gjaku humbet aftësi.