Udhëtimi jashtë vendit, vaksinimi kundër Covid-19 mund të bëhet e detyrueshme

Udhëtimi jashtë vendit, vaksinimi kundër Covid-19 mund të bëhet e detyrueshme

298
0

Udhëtimi ajror ndërkombëtar mund të kthehet përsëri vitin e ardhshëm, por me një rregull të ri: Udhëtarët në vende të caktuara duhet të vaksinohen kundër koronavirusit para se të mund të fluturojnë. Lajmet inkurajuese për zhvillimin e vaksinave u kanë dhënë linjave ajrore dhe kombeve që shpresojnë se së shpejti mund të jenë në gjendje të ringjallin rrugët e pezulluara të fluturimit dhe të heqin pluhurin nga planet fitimprurëse të turizmit. Por vendet në Azi dhe Paqësor, në veçanti, janë të vendosur të mos lejojnë që avantazhet e tyre të fituara me vështirësi kundër virusit të avullohen. Në Australi, shefi i Qantas, linja ajrore më e madhe e vendit, tha se sapo një vaksinë virusi të bëhet gjerësisht e disponueshme, transportuesi i tij do të kërkojë që pasagjerët ta përdorin atë përpara se të mund të udhëtojnë jashtë ose të zbarkojnë në Australi.

 

Shefi ekzekutiv i Qantas Alan Joyce tha se ai ka qenë duke biseduar me homologët e tij në linjat e tjera ajrore nëpër botë për mundësinë e një “pasaporte vaksinimi” për udhëtarët ndërkombëtarë.

 

“Ne po shikojmë të ndryshojmë termat dhe kushtet tona për të thënë për udhëtarët ndërkombëtarë, se ne do t’u kërkojmë njerëzve që të bëjnë vaksinimin para se të hipin në avion,” i tha Joyce televizionit Network Nine të Australisë.

 

Ai tha se po shikonin mënyra për të verifikuar elektronikisht nëse njerëzit kanë vaksinën e nevojshme për destinacionin e tyre të synuar, një detyrë e vështirë.

 

“Por sigurisht për vizitorët ndërkombëtarë që vijnë dhe njerëzit që largohen nga vendi, ne mendojmë se kjo është një domosdoshmëri”, tha ai.

 

Linja ajrore më e madhe e Koresë së Jugut ka një mesazh të ngjashëm. Jill Chung, një zëdhënës i Korean Air, tha të martën se ekziston një mundësi reale që linjat ajrore të kërkojnë që udhëtarët të vaksinohen. Ajo tha se kjo sepse qeveritë ka të ngjarë të kërkojnë vaksinime si një kusht për heqjen e kërkesave të karantinës për të sapoardhurit