Temperaturat e ulëta në Europë/ Shkencëtarët japin alarmin, ja përse po ndodhin

Temperaturat e ulëta në Europë/ Shkencëtarët japin alarmin, ja përse po ndodhin

387
0

Ditët e fundit Europa është goditur nga temperatura mjaft të ulëta. Sipas një analize të shkencëtarëve të stacionit  meteorologjik i “Cape Morris Jesup” ky fenomen vjen nga Artiku pasi ka arritur temperatura ektremisht të ngrohta. Sipas shkencëtarëve temperaturat e ulëta në Europë vjinë  si rezultat i ngrohjes në Arktik. Arktiku po përjeton një nga dimrat e saj më të nxehtë. Temperaturat në Polin e Veriut janë rritur mbi ato të ngrirjes. Këto kushte të pazakonshme, të cilat shkencëtarët thonë se kurrë nuk kanë qenë në këtë ekstrem, po shkaktojnë një prishje të rrjedhës polare. Rrjedha e ajrit mbart erërat në lindje dhe në perëndim të të gjithë planetit, me shpejtësi deri në 200mph (320kph), në atmosferën e sipërme. Ajri më i ngrohtë në Arktikut i ka dërguar jashtë kursit të tyre të zakonshëm, duke shpërthyer ajrin e ftohtë mbi Europë – diçka që mund të ndodhë më shpesh në sajë të ngrohjes globale të bërë nga njeriu , thonë skencëtarët. Në majën veriore të Grenlandës, stacioni meteorologjik i “Cape Morris Jesup” ka regjistruar një rekord të rëndë, 61 orë temperaturë mbi ngrirjen deri në vitin 2018. Kjo lidhet me një tërheqje të rrallë të akullit të detit në errësirën dimërore të Arktikut. “Nuk ka qenë kurrë ky ekstrem,” tha Ruth Mottram, një shkencëtar i klimës në Institutin Danez Meteorologjik (DMI). Rreth të gjithë rajonit të Arktikut, temperaturat janë tani rreth 20 ° C (36 ° F) mbi normale, në -8 ° C (17.6 ° F), sipas llogaritjeve të DMI. Kjo ‘modeli i ngrohtë i Arktikut, kontinentit të ftohtë’ (WACC) nganjëherë quhet ‘i krisur’ midis shkencëtarëve të klimës. Kur ajri jashtëzakonisht i ngrohtë hyn në rajon, shkrin akullin që mbulon ujërat e Oqeanit Arktik. Ky akull normalisht shërben si një izolant, duke ndaluar rrjedhën e energjisë termike nga sipërfaqja e ujit në atmosferë. Pa akullin në vend, oqeanet mund të transferojnë një sasi të madhe të kësaj energjie në ajër sipër. Kjo nga ana kjo tjetër rrit temperaturën e ajrit dhe ky ajër i ngrohtë ngrihet në atmosferën e sipërme. Rrymat e ujit janë të rrjedhshëm, rrymat e ngushta të ajrit që mbajnë ajër të ngrohtë dhe të ftohtë përhapen në të gjithë planetin. Ato mbulojnë mijëra kilometra pasi ato enden pranë shtresës së tropopauzës së atmosferës sonë. ‘Moti i zymtë vazhdon me forcë dhe këmbëngulje të frikshme’, ka shkruar profesori Lars Kaleschke, profesor në Universitetin e Hamburgut.