Telefoni juaj mund t’ju dërgojë një njoftim, nëse keni pasur kontakt me...

Telefoni juaj mund t’ju dërgojë një njoftim, nëse keni pasur kontakt me një të infektuar me Covid-19

238
0

 

Ndërsa rastet e reja të koronavirusit shpërthejnë në të gjithë vendin, zyrtarët shëndetësorë po kthehen te celularët për të ndihmuar në ngadalësimin e përhapjes së infeksioneve. Falë teknologjisë së disponueshme në telefona, tani mund të merrni njoftime në disa shtete nëse ishit afër dikujt që më vonë doli pozitiv për Covid-19. Sinjalizimet vijnë përmes aplikacioneve të departamentit të shëndetit shtetëror që përdorin teknologjinë Bluetooth për të zbuluar kur ju (ose më saktësisht, telefoni juaj) keni qenë në kontakt të ngushtë me telefonin e një personi të infektuar.

Ndërsa këto aplikacione nuk mund t’ju mbajnë të sigurt, ato ju bëjnë të ditur vetëm pasi të jeni ekspozuar, ato mund të parandalojnë infektimin e të tjerëve nëse merrni masa paraprake, të tilla si vetë-karantinimi, pasi të merrni një alarm.

Miliona njerëz po regjistrohen, edhe pse këto aplikacione nuk janë ende të disponueshme në shumë shtete. Zyrtarët shëndetësorë besojnë se sinjalizimet mund të jenë veçanërisht të dobishme në rastet kur një person i infektuar ka qenë në kontakt me të panjohur për shembull në një autobus, tren ose arkë të cilët përndryshe nuk do ta dinin se ishin të ekspozuar, shkruan CNN.

 

Si funksionojnë njoftime

 

iPhone dhe pajisjet Android përmbajnë vazhdimisht kode anonime që ndërrojnë vazhdimisht telefonat që afrojnë përmes Bluetooth, një proces që fillon sapo përdoruesi të zgjedhë të marrë njoftimet.

 

Që njoftimet e ekspozimit të jenë efektive, përdoruesit e Android duhet të aktivizojnë Bluetooth dhe të shkarkojnë aplikacionin e njoftimit të shtetit të tyre Covid-19. Në iPhone, sistemi është pjekur tashmë në cilësime, megjithëse përdoruesit duhet të shkojnë te njoftimet e ekspozimit dhe të sigurohen që sinjalizimet e disponueshmërisë janë të ndezura.

 

Një alarm nga afër për kontakt nga aplikacioni për njoftimin e ekspozimit Covid-19 i bërë nga Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore të Nevada.

 

Kur dikush që përdor testet pozitive për koronavirus, ai ose ajo merr një PIN nga një zyrtar shëndetësor për të hyrë në telefonin e tyre. Çdo telefon tjetër që ishte afër në dy javët e mëparshme zakonisht brenda gjashtë metrash ose më pak, për të paktën 15 minuta, do të marrë një alarm duke i thënë përdoruesit të karantinës dhe të njoftojë një ofrues shëndetësor.

 

Aplikacionet vlerësojnë rrezikun tuaj në fuqinë e sinjalit Bluetooth (sa afër ishit me personin tjetër) dhe kohëzgjatjen e kontaktit tuaj me ta.

 

Të paktën 15 shtete po marrin pjesë në këtë sistem të njoftimit të ekspozimit Covid-19.

 

Ato përfshijnë Alabama, Colorado , Connecticut , Delaëare, Michigan, Minnesota, Maryland, Nevada, Neë Jersey, Neë York, Carolina North, Dakota e Veriut, Pennsylvania, Virginia, Ëyoming dhe kryeqyteti i vendit, Ëashington, DC.

 

“Disa shtete raportuan një turmë regjistrimesh brenda disa javësh nga fillimi i programit. Maryland filloi sistemin e tij të njoftimit më 10 nëntor dhe më shumë se 1 milion njerëz tashmë janë regjistruar”, tha Charlie Gischlar, një zëdhënës i departamentit të shëndetit shtetëror. Ai e përshkroi aplikacionin si “një plotësim i gjurmimit tradicional të kontaktit dhe një tjetër mjet në kutinë e mjeteve” për të luftuar infeksionet e koronavirusit.

 

Disa shtete kanë nisur aplikacione për të njoftuar banorët kur mund të jenë ekspozuar ndaj koronavirusit.

 

Sistemi i alarmit funksionon vetëm në telefonat që janë më pak se pesë vjeç.

 

Por teknologjia sjell sfidat e veta. Për fillestarët, sistemi i njoftimit funksionon vetëm në telefonat Google dhe Apple që janë më pak se pesë vjeç. Jo të gjithë kanë një smartphone më të ri, dhe vetëm një përqindje e vogël e atyre që kanë po përdorin sistemin e njoftimit.

 

Programi kompjuterik në iPhone dhe pajisjet Android zbulon kur njerëzit – ose më mirë telefonat e tyre – afrohen me njëri-tjetrin.

 

Për më tepër, jo të gjitha shtetet po përdorin sistemin e njoftimit. Shumë departamente të shëndetit shtetëror janë mbingarkuar tashmë nga ringjallja e virusit dhe disa mund të mos kenë burime për të zhvilluar dhe mirëmbajtur një aplikacion.